Energia fórumot tartottak
2011. január 29. szombat, 16:38 Gazdasági hírek

Veszprém energia stratégiájának elkészítéséhez a lakosságot is segítségül hívják. Meg kell őriznünk természeti adottságainkat.

A XXI. század elején egyre gyakrabban hangzik el a klímaváltozás kifejezés. A különböző környezetszennyezéssel kapcsolatos híreket könnyen elengedjük a fülünk mellett, az elmúlt években megtapasztalt szélsőséges időjárás azonban jól mutatja, valami nincs rendben. Veszprém elsőként csatlakozott az INTENSE projekt elnevezésű európai együttműködéshez, ennek keretében 2025-ig energia stratégiát alkotunk meg – mondta köszöntőjében Porga Gyula polgármester csütörtökön délután a HEMO-ban. A projekt végéig 25 százalékkal csökken a szén-dioxid kibocsátást a városban. – Egy stratégia akkor jó, ha megvalósítható, ez akkor lehetséges, ha az önök véleményével együtt kerül megalkotásra – tette hozzá.

 
Brányi Mária és Józsa Tamás
 
Brányi Mária, stratégiai ügyekért felelős alpolgármester arról beszélt, mi késztette az önkormányzatot arra, hogy energia stratégiát készítsenek a városi életminőség javítása érdekében. – Jelentős történelmi és tudásbeli értéket képvisel Veszprém, a kultúra és a turizmus területén is kimagasló szerepet töltünk be, mindezek megtartása érdekében egy ökológiai gondolkodásmód mellett fejlődő város kívánunk lenni, megőrizve a természeti adottságokat – fejtette ki az alpolgármester.
 
Az Európai Bizottság által támogatott INTENSE projekt főbb jellemzőit Józsa Tamás kabinetfőnök ismertette a jelenlévőkkel. Célja, hogy intelligens energiatakarékos intézkedéseket ültessen át az öreg tagállamok gyakorlatából az újonnan csatlakozott és még tagjelölt státusszal rendelkező országok gyakorlatába Közép-Kelet Európába. A befolyt összegből az energia stratégia elkészítését valósítják meg. Elhangzott, munkacsoportokban zajlik az előkészítés, többek között az épületek energiahatékonyság-növelésének legjobb megoldásai, lakóövezetek energiahatékony tervezése vagy éppen az energiatakarékos módszerek tudatosítása és a fogyasztói viselkedési formák társadalmi elsajátítása témakörben.
 
Az energetikai stratégiához kapcsolódó fórumon Farkas András, az ÖKOpolisz Klaszter elnöke mutatta be a megyeszékhelyet érintő stratégiai elképzeléseket. Hangsúlyozta, csak akkor tudunk hatékonyak lenni, ha mindannyian teszünk érte valamit. A cselekvési tervet jövő év elejére készítik el, a munkát a nem régiben alakult energia tanács is segíti majd. Egy közelmúltban történ felmérésre hivatkozva Farkas András elmondta, a társasházak 60 százalékát érintő kutatás kimutatta, mindössze ezek 2,2 százalékánál végeztek teljes felújítást, minden negyedik házhoz pedig szinte hozzá sem nyúltak az elmúlt évtizedekben Veszprémben.
 
A hallgatók közül sokan hangot adtak véleményüknek a fórum második részében. Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke örömét fejezte ki az energia stratégia kapcsán, azonban hiányolta a kitűzött célok összetevőit, a családi házakra vonatkozó energetikai felmérést, valamint szorgalmazta a visszaváltható csomagolásokat. Volt, aki a konkrétumokat hiányolta, más pedig a részletekre rámutatva elmondta, ne várjuk, hogy átszokjunk a tömegközlekedésre, amíg „katasztrofális állapotban van a Balaton Volán buszparkja”. Arra is kíváncsi volt, az embereknek honnan lesz pénzük átállni például a kondenzációs kazánok használatára.
 
A végleges stratégia kidolgozása előtt még öt alkalommal tartanak lakossági fórumot.

Forrás: Vehír.hu

 

A fórum-sorozat további időpontjai:
  • 2011. február 8. (kedd) 17.00 Dózsa iskola, Szent I. u. 56.
  • 2011. február 10. (csüt.) 17.00 VMK, Dózsa Gy. u. 2.
  • 2011. február 15. (kedd) 17.00 Művelődési Ház Gyulafirátót, Hajmáskéri u. 2.
  • 2011. február 17. (csüt.) 17.00 Cholnoky iskola, Cholnoky u.21.