'Egy új óvoda építése ráerősít arra, hogy hiszünk még a jövőben'
2018. október 11. csütörtök, 09:06 Közéleti hírek

Szerda délután tették le az új gyulafirátóti óvoda alapkövét. Előreláthatólag jövő szeptemberben már az új Posta utcai óvodában kezdhetik meg az évet az óvodások és bölcsődések.

Az óvoda újjáépítése a TOP-6.2.1 kódszámú pályázatfelhívásra nyert 641.732.275 forint támogatással valósul meg. Részletek >> 

A projekt átfogó célja a közoktatási intézmények beruházásainak célirányos támogatása a minőségi nevelés-oktatás megteremtéséhez szükséges feltételek biztosítása érdekében.

„A gyulafirátótiaknak már egy régi vágya volt, hogy egy korszerű, 21. századi létesítményben fogadhassák a gyermekeket. Nagyon jó látni, hogy Gyulafirátót azon településrésze Veszprémnek, ahol a legtöbb fiatal házaspár jelenik meg. Így azt látjuk, hogy Gyulafirátótnak és vele együtt Veszprémnek van jövője, és érdemes tervezni a városban és a városrészekben” – fogalmazott az ünnepélyes alapkőletétel köszöntőbeszédében Porga Gyula polgármester.


Czaun János képviselő, Porga Gyula polgármester és Kuti Attila kivitelező

„Az idei év azért is különleges, mert 40 éves a Kastélykert Körzeti óvoda” – kezdte köszöntőjét Czaun János önkormányzati képviselő.

A politikus elmondta, a régi óvoda épülete nem volt arra alkalmas, hogy felújítsák. Az új helyszínen felépülő óvoda a dinamikusan fejlődő Gyulafirátót lakosságának igényeit fogja szolgálni.

 
Az ünnepélyes alapkőletételen a gyulafirátóti önkormányzat képviselő-testület tagjai és Tóthné Martinkovics Erika óvodavezető is részt vett

Az új intézmény elősegíti a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérését. Az óvodai férőhelybővítés 24, a bölcsődei csoport pedig 12 családnál teszi lehetővé az anyák munkaerő-piaci visszatérését.

 
A mai igényeknek és érvényben lévő előírásoknak megfelelő 5+1 csoportos, főzőkonyhával üzemelő óvoda- bölcsődeépület kerül kialakításra

Az öt csoportos óvoda és az egy csoportos bölcsőde egy épületben, közös főzőkonyhával és igazgatással, de elválasztott közlekedőrendszerrel kerül kialakításra. A főépülettel együtt, melléképületként egy, a bölcsőde és az óvoda játszókertjéhez is kapcsolódó kerti játéktároló építmény is készül.

 

Az öt óvodai csoport összesen 120 kisgyermek óvodai ellátását teszi lehetővé. A tervezett bölcsődei gyermeklétszám 12 fő. Mivel a telephely, és a tagóvoda étkezési ellátása is a körzeti óvoda főzőkonyháján valósul meg, így a főzőkonyha kialakításánál figyelembe vették, hogy egy időben 235 ételadag készül a konyhán.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)