Belső útgyűrűvel tehermentesítik a Házgyári utat és a belvárost
2018. november 13. kedd, 08:39 Közéleti hírek

A kelet-nyugati közlekedési tengely megvalósításának elsődleges célja a túlterhelt Házgyári út, illetve a belvárosi útszakaszok tehermentesítése, lehetőséget teremtve a közösségi közlekedés bővítésére is.

A kelet-nyugati közlekedési főtengely első szakasz (Pápai út - Kistó utca között) kialakításának kivitelezési költsége mintegy nettó 993,8 millió forint.

Az északi iparterületen jelentős gyártókapacitás található, a terület logisztikai, munkavállalói célú forgalmi igényeinek a kiszolgálása azonban nem megoldott. A terület jelenleg nem átjárható, csak kerülővel közelíthető meg.

„Jelentős infrastrukturális fejlesztésbe kezdtünk, ami a város gazdaságfejlesztésének markáns része. A Területi Operatív Programban (TOP) elnyert közel 3 milliárd forintból fejlesztjük az úthálózatot” – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester.


Porga Gyula: 'Régi közlekedési anomáliára ad választ az új TOP beruházás'

Ennek a beruházásnak az első üteme a Henger utcát és a Pápai utat összekötő szakasz megépítése, melynek munkálatai jelenleg is folynak, és tervek szerint ez évben befejeződnek.

A projekt második szakasza a Kistó utca és Pápai út közötti rész, a kelet-nyugati közlekedési főtengely kialakítása. A Modern Városok Program keretében a TOP fejlesztés folytatásaként a Kistó utca-Tüzér utca-Jutasi út szakasz, kb. 1,3 km hosszban épül. A Tüzér utca-Jutasi út közötti szakaszon, mintegy 340 méter hosszban egy új völgyhíd is épül.


I. ütem: Területi operatív program, II. ütem: Modern Városok program

„Az úttervezés folyamán külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy egy jelentősebb zöldövezet fogja elválasztani az utat a lakóházaktól, valamint ezzel párhuzamosan egy zajvédő falat is fogunk építeni” – nyilatkozta a polgármester.

Lamos Péter a projektbemutatás során kiemelte, hogy míg az útépítés a Kistó utcáig terjed, úgy a csapadékvíz elvezető rendszer egészen a Séd folyóig kiépül.

A tervezett szakasz hossza 962 m, mely átadására előreláthatólag a következő év decemberében kerülhet sor. A kiépítendő csatorna a Pápai út és a Dózsaváros csapadékvizét tudja majd befogadni.

Az utat új körforgalmi csomóponttal csatlakoztatják a Juhar utcánál. Az új út 2x1 forgalmi sávval, mellette kétoldali, irányhelyes, megemelt szintű, úgynevezett „koppenhágai” típusú kerékpársávval épül.

A projekt részét képezik a szakági közműkiváltási és -építési munkálatok, illetve a kapcsolódó zöldfelületek rendezése is.

A sajtótájékoztatót követően lakossági fórumot tartottak a Vadvirág Körzeti Óvodában a Dózsavárosban élőknek.

Brányi Mária alpolgármester és Lamos Péter bemutatták a hamarosan kezdődő építkezést, az azzal kapcsolatos teendőket, valamint, hogy az építkezést megelőzően, illetve az építkezés során mire kell figyelniük a lakosoknak.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)