Készül a veszprémi zöldfelületi stratégia
2019. március 20. szerda, 10:23 Közéleti hírek

Megkezdte munkáját a Zöldfelületi Munkacsoport: a veszprémi zöldfelületi stratégia megalkotásához szükséges vizsgálatokról és a legfontosabb célokról számoltak be a Városházán kedden.

– Veszprém jelentős zöldfelületekkel rendelkezik, amelyek színvonalas fenntartása és fejlesztése terén komoly hagyományokra tekint vissza. A város az elmúlt években több hazai és nemzetközi megmérettetésen eredményesen teljesített, neves szakmai elismerésekkel gazdagodott: Veszprémet klímasztár díjjal és az Entente Florale Europe versenyen arany minősítéssel, illetve elnöki különdíjjal jutalmazták mondta Brányi Mária alpolgármester.

A Közgyűlés 2018. októberi ülésén döntött a veszprémi zöldfelületi stratégia megalkotásáról: egy olyan dokumentum létrehozásáról, amely a jelenlegi helyzet elemzésének eredményeire, az elmúlt évtized fejlesztéseivel kapcsolatos tapasztalatokra, a munkacsoport szakmai tudására és a már meglévő stratégiai anyagokra építve konkrét beavatkozási célokat, irányokat jelöl ki, egy középtávú zöldfelületi jövőképet vázol fel.

Brányi Mária kiemelte, hogy fontos szerepe van az együttműködésnek, hiszen a zöldstratégia megvalósítása csak a helyi társadalom bevonásával lehet eredményes. A cél olyan új érték létrehozása, amely hozzájárul a veszprémi zöldfelületek megőrzéséhez, színvonalának további emeléséhez, hogy megőrizve és esetleg újakat teremtve adhassuk át értékeinket a jövő generációjának.

A stratégia alkotás a zöldfelületek jelenlegi helyzetének vizsgálatával, elemzésével indul: a munkacsoport a zöldfelületek típusait, állapotát, jogi helyzetét, mennyiségi és minőségi viszonyait, értékét, összetevőit egy Zöldfelületi Almanach-ban foglalja össze.

Haluza János, kertészmérnök (VMJH PH Városüzemeltetési Iroda) hangsúlyozta, hogy egy növény, növénycsoport értékét nem lehet számokkal pontosan meghatározni, hiszen a környezeti, ökológiai tényezőkön kívül, pszichológiai és több különböző szempont figyelembevételére is szükség van: “a növények értéke nehezen számszerűsíthető, ám nem lehet eléggé hangsúlyozni.”

A munka második része az elemzésekre épülő középtávú program, konkrét célterületek, intézkedési tervek megfogalmazása. A munkacsoport a stratégia alkotás során három fő üzenetet helyez előtérbe: a fenntarthatóság, a társadalmi bevonás és a klímavédelem fontosságát.

Zölfelületi Munkacsoport tagjai:
Brányi Mária alpolgármester - táj- és kertépítészmérnök
Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka - táj- és kertépítészmérnök, tanszékvezető, SzIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Budapest
Sebestyén József - Városstratégiai Bizottság delegált
dr. Domokos Endre - intézetigazgató, Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Környezetmérnöki Intézet
Szalai Tímea - környezetmérnök, Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
Haluza János - kertészmérnök, VMJH PH Városüzemeltetési Iroda
Pernesz Kata - táj- és kertépítészmérnök, VKSZ Zrt.
Strenner József - kertészmérnök, nyugalmazott városi főkertész

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)