A kulturális kormányzat minden eszközzel támogatja az EKF pályázatot
2019. március 21. csütörtök, 10:31 Közéleti hírek

A kulturális kormányzat hivatalosan is jóváhagyta a nemzetközi szakértői bizottság ajánlását, és minden eszközzel támogatja a felkészülést  hangzott el szerda délelőtt az EMMI-ben. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós szerint Veszprém minden szempontból jó választás az EKF 2023 címre.

Pécs után (2010) Magyarország 2023-ban már másodszor adhatja Európa Kulturális Fővárosát.

2017 februárjában jelent meg az EKF 2023 pályázati felhívása, és akkor alakult meg a program tárcaközi bizottsága is. A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának - mondta az MTI alapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerda délelőtt Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését.

A KÖZPONTI FINANSZÍROZÁS KONKRÉTUMAIRÓL ÉS A PONTOS SZÁMOKRÓL MÉG FOLYNAK A TÁRGYALÁSOK A KORMÁNNYAL. A 2019-ES ÉV KEVÉS LÁTVÁNYOS ELEMMEL A FELKÉSZÜLÉS IDŐSZAKA ÉS A MŰKÖDÉSI MODELL ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK IDEJE LESZ

 mondta el újságírói kérdésre Porga Gyula polgármester. Kifejtette azt is, a cím elnyerése komoly vállalás Veszprémnek és annak a térségnek, mellyel a város együtt lehet a régió Európa Kulturális Fővárosa.

A Bakonyt és a Balatont is magába foglaló pályázat nem az infrastrukturális beruházásokon, hanem a közösségfejlesztésen alapul. Ennek érdekében sikerült erős összefogást kialakítani a térségi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között.

– Az biztos, hogy győztünk, de hogy nyertünk-e, és, hogy az itt élők boldogabbak lesznek-e, az csak 2023 után derül ki  utalt a polgármester a közösségépítés és a tervezés fontosságára.

A program akkor lehet sikeres, ha felkészíti erre a helyi közösségeket: a térségi polgármestereket, vállalkozókat, civil szervezeteket is. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a veszprémiek úgy érezzék, a fejük fölött történik valami – fogalmazott.

 
Kásler Miklós és Porga Gyula az EMMI sajtótájékoztatóján

Természetesen lesznek infrastrukturális beruházások is, ezek során azonban figyelemmel kell lenni a fenntarthatósági szempontokra.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: Veszprém minden szempontból jó választás volt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, majd emlékeztetett Veszprém gazdag történelmi múltjára, jelenlegi fesztiváljaira, és a régió kincseire. Többek közt Tihany, Zirc, Herend és Balaton-felvidék is azt mutatja, hogy kulturálisan mennyire gazdag a régió. Veszprém a nemes szintről egy magasabb kategóriába juthat  fogalmazott.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)