Veszprémi uszoda – feltettük a legfontosabb kérdéseket
2019. június 26. szerda, 23:31 Közéleti hírek

Célegyenesben Veszprém új büszkesége!

Néhány jellemző adat:

- 10.400 négyzetméter 
- 50x25 méteres nagymedence
- 12,5x25 méteres bemelegítő medence
- 7,5x12,5 méteres tanmedence
- pezsgőmedence
- gyermek pancsoló...
A Városi Sportuszoda látványterve     (A képgaléria a képre kattintva nyílik meg)
 

Feltettük a legfontosabb kérdéseket:

Mennyibe kerül ez a veszprémieknek? Mikor készül el? Miért nem strand? Olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdéseket tettük fel a polgármesternek.

2016 májusában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester közös veszprémi sajtótájékoztatójukon, hogy a Modern Városok Program keretében a megyeszékhely egy új sportuszodával bővül, amelyhez kapcsolódóan, illetve amely mellett több másik fejlesztés is megvalósul a következő években.

A többéves tervezési és előkészítő munka után az alapkövet már lerakták az Aréna melletti területen.

A beruházással kapcsolatban számos kérdés merült fel és számos tévhit vírusként terjedt el a városban. Olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdésekre most Porga Gyula válaszol.


Porga Gyula mutatja az uszoda látványterveit

MIÉRT PONT AZ ARÉNA MELLETTI TERÜLET MELLETT DÖNTÖTTEK?

A városi konzultáció során 2015-ben kikértük a veszprémiek véleményét arról, hol lenne a legideálisabb az uszoda megépítése. Három helyszínt is ajánlottunk, amelyek alkalmasak egy ekkora volumenű projekt kivitelezésére. A veszprémiek döntöttek az Aréna melletti területről.


A földmunkák már elkezdődtek az aréna melletti területen

MENNYIBE KERÜL TÉNYLEGESEN A VESZPRÉMI USZODAFEJLESZTÉS?

Valóban két ellentmondásos adat kering a közbeszédben: az épület megépítésének a költsége 9,7 milliárd forint. A telekvásárlást, tervezést és építést is magában foglaló projektköltség összesen 14,15 milliárd forint.

Az uszoda megépítésének támogatásáról szóló kormányhatározat 2015-ben jelent meg, a becslések 2017-re készültek el és 5,7 milliárd forintról szóltak. Azonban az építőipari költségek folyamatosan növekedtek, így a veszprémi sportuszoda megépítése a jelenlegi építési árak mellett 9,7 milliárd forintot tesz ki. Ez az összeg szerepel a vállalkozóval kötött szerződésben, így ez már nem fog növekedni.

MENNYI TERHELI EBBŐL A VÁROSI KÖLTSÉGVETÉST?

A megállapodásunk miniszterelnök úrral tartalmazza, hogy a fejlesztés teljes költsége – beleértve a megvalósíthatósági tanulmányt, a tervezés és a beruházás költségét is – a magyar államot terheli, Veszprémnek nem kerül pénzbe.

Fontos kiemelni, hogy a beruházó és a fenntartó is a Nemzeti Sportközpontok lesz, így a jövőben sem kell a költségvetésben az uszoda fenntartására forrást elkülöníteni. Ez lényegében egy ajándék a veszprémieknek.

MIÉRT USZODÁT ÉPÍTENEK VÁROSI STRAND HELYETT?

Egy félreértést tisztázzunk: a Modern Városok Program Magyarország kormányának programja. Amikor mi döntési helyzetbe kerültünk, nem az volt a kérdés, hogy uszodát vagy strandot építünk, hanem az, hogy Veszprémnek szüksége van-e egy 50x25 méteres nagymedencével, egy 12,5x25 méteres bemelegítő medencével és 7,5x12,5 méteres tanmedencével felszerelt sportuszodára.

A városi strand megépítése 1968 óta – mióta a Csomay-strand bezárt – igényként merül fel, de hangsúlyozom, hogy jelen pillanatban nem az uszoda és a strand közül kellett választani.

Egy nagymedencés városi sportuszodára való igény egyébként nagyon jelentős. Sajnos mi vagyunk az egyetlen olyan magyarországi nagyváros, amely nem rendelkezik nagy városi sportuszodával.

A felsorolt medencék mellett szabadidős tevékenységeket is szolgál majd a létesítmény, ugyanis lesz pezsgőfürdő, gyerekpancsoló és szaunákkal ellátott wellnessrészleg is. A most megvalósuló beruházás pedig 3 célt is szolgál:

1. két kitűnő úszóklubunk van, ahol több száz gyermek sportol versenyszerűen

2. fontos lenne, hogy minden gyermek megtanuljon úszni

3. fontos, hogy a sportolásra vágyók is tudják használni, ugyanis a Március 15. utcai sportuszoda vízfelülete nem tudja kiszolgálni 60 ezer ember igényét.

Nem felejtettük el azokat sem, akik veszprémi strandot szeretnének, pontosan érzékeljük a megfogalmazott igényt, ezért az uszoda úgy lesz kialakítva, hogy a terület mellett lehetőség legyen a későbbiekben szabadtéri medencék megépítésére is. Az uszoda megépítése után ezért is dolgozni fogunk és keressük a megvalósítás lehetőségét.


A versenymedence és a lelátó látványterve

AZ ARÉNA KÖRÜL MOST IS NAGY DUGÓ SZOKOTT LENNI. NEM LESZ EZ MÉG ROSSZABB AZ USZODÁVAL EGYÜTT?

Ahogy a legtöbb városi fejlesztés is egymásra épül, úgy az uszodához is kapcsolódnak olyan tervek, amelyek orvosolják ezt a problémát.

Szinte minden veszprémi tapasztalhatta már, hogy milyen közlekedési káosz szokott kialakulni egy-egy meccs, vagy rendezvény után az Aréna körül. Erre megoldás a 8-as és a Gyulafirátót felé vezető 82-es utak összekötése, valamint többszintes csomópont kialakítása a 8-ason. Ez megoldást kínál arra, hogy gyorsan, a körgyűrű körforgalmait kikerülve hagyhassák el az uszoda és aréna parkolóit az autósok. Ez a projekt is jól halad, jelenleg a tervezési szakaszában van. Az csupán hab a tortán, hogy megoldást kínál majd azoknak is, akik a börtön mögötti lakótelepen élnek, hiszen egy gyalogátkelőt is építünk a buszmegálló elé, így biztonságosan lehet gyalogosként is közlekedni arrafelé.

MIKOR CSOBBANHATUNK ELŐSZÖR AZ ÚJ USZODÁBAN?

Az építkezés a múlt héten elkezdődött, ráadásul két héttel korábban, ahogy eredetileg tervben volt. Ez mindenképpen biztató jel. Amennyiben ez a jövőben is így marad, akkor jövő decemberben megtehetjük az első hosszokat az új veszprémi uszodában.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila
Kovács Bálint)