Birtokba vehették a szabadságpusztai bicikliutat
2019. július 20. szombat, 14:20 Közéleti hírek

Családi nap keretében, szombat délelőtt tekertek először a Szabadságpusztára vezető új úton.

Nyilvános főpróbaként az új kerékpárúton egy kisebb tömeggel a szabadságpusztai családi napra biciklizett Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Kovács Áron önkormányzati képviselő szombat délelőtt.

Az uniós pályázatból finanszírozott 3 km-es útszakasz közel 200 millió forintba került.

A Veszprémből Szabadságpusztára való biztonságos bejutás érdekében a 73-as úton új jelzőlámpás csomópont, és az autósok számára egy önálló lekanyarodósáv is épült.

 A beruházással a szabadságpusztai lakosok régi vágya valósult meg. A helyiek tíz éve fogalmazták meg először az új közösségi ház, a lámpás kereszteződés és a bicikliút építését. A csapatmunkának köszönhetően mára mindhárom teljesült  mondta Ovádi Péter, majd megjegyezte, a bicikliút megépítése illeszkedik a kormány azon szándékai közé, hogy a hazai kerékpáros közlekedést fellendítse.

Porga Gyula polgármester a türelmet és bizalmat megköszönve kiemelte, az új úttal sikerült közelebb hozni Szabadságpusztát a belvároshoz. – Az út ugyan elsősorban kerékpáros útnak épült, de a gyalogosforgalmat is erősíteni fogja. A 73-as útra megépített lámpás csomópont az autósok biztonságos behajtását is szolgálja.

 

Kovács Áron, Ovádi Péter és Porga Gyula kerékpárosokkal
tartott főpróbát szombat délelőtt

Hangsúlyozta, "még nem vagyunk az út végén, hiszen a kerékpárútnak lesz egy folytatása Felsőörs és Alsóörs irányába, mely a második Veszprémből a Balatonra vezető kerékpárút lesz."

Kovács Áron elmondta, Veszprém útjain évente plusz ezer autó jelenik meg, az új kerékpárút a megnövekedett autós forgalmon enyhíthet. Szerinte a fejlesztés a jövőbe is vezet, hisz a közösségi- és a kerékpáros közlekedésé a zöld jövő.

A Szabadságpusztára vezető út a veszprémi Mester utcából indul, majd a déli útgyűrű alatt folytatódik, ahol egy darabon mezőgazdasági útként is funkcionál. A 73-as úttól befelé önálló kerékpárútként működik.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)