Ősz végére elkészül az új vízelvezető a Pápai úton
2019. augusztus 12. hétfő, 07:46 Közéleti hírek

Év végére fejeződhet be a Pápai úti csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése.

A projekt keretén belül beton csapadékcsatorna gerincvezeték épül víznyelő aknákkal a Síp utcától a Henger ut­cáig terjedő szakaszon, közölte kérdésünkre a városfejlesztési iroda.

A beruházást márciusban kezdte meg a kivitelező, és az azóta eltelt öt hónapban 430 métert haladt a gerincvezeték építésével a Síp utca és a Bakonykarszt Zrt. székháza közötti szakaszon, 440 métert a Pillér utca és a Párna utca közötti szakaszon, valamint 65 méteren elkészültek a bekötő vezetékek.

Az épülő csapadékvíz-csatornák befogadója a kivitelezés alatt álló kelet–nyugati összekötő út csapadékvíz-elvezető csatornáj és a Pápai úton a Síp utcánál a meglévő csapadékvíz-csatorna.

A Síp utca és a Henger utca között a teljes munkaterületen 30 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben. Ahol a körülmények – a tervezett csatorna helyzete és az útpálya szélessége – lehetővé teszik, két irányban haladhat a forgalom, azonban a víznyelők kiépítéséhez szükséges csapadékcsatorna-átkötések és az úttestben vagy annak közvetlen közelében haladó gerincvezetékek építése félpályás útlezárás mellett történik. Ilyen víznyelő átkötések készülnek jelenleg a Pápai út 37. és a Párna utca közelében. Az úttesthez közeli gerincvezeték épül a Párna utca közelében, ami félpályás útlezárást tesz szükségessé.

 

A sebességkorlátozás mellett egyes helyeken félpályás útlezárás is lassítja
a Pápai út forgalmát

A városfejlesztési irodától megtudtuk, a kivitelező négy géplánccal dolgozik: egy gépsor a Táncsics Mihály utca közelében, egy a Viadukt étterem mellett, egy a Párna utca szomszédságában fekteti a csapadékcsatorna gerincvezetéket. A negyedik géplánc a gerincvezetékkel ellentétes oldalra is tervezett, az utat is keresztező víznyelő bekötéseket építi.

A munka várhatóan 2019 novemberére fejeződik be. A projekt összköltsége bruttó 301 millió forint, amelyből 240 milliót a TOP-programban nyert európai uniós támogatásból finanszíroz a város, amelyet 61 millió önkormányzati saját forrás egészít ki.

 
Forrás: Napló-Online
(Kép: Penovác Károly)

További részletek az EU pályázatról itt >>