Ismét KlímaSztár díjat kapott Veszprém
2019. szeptember 25. szerda, 17:45 Közéleti hírek

Az Éghajlatvédelmi Szövetség pályázatán olyan közösségeket díjaztak, akik az éghajlat kérdéseire eredményesen válaszolnak.

10 évvel ezelőtt zöld civil szervezetek és kisebb önkormányzatok közreműködésével alakult meg az Európai Klímaszövetség hazai hálózata, az Éghajlatvédelmi Szövetség. Az együttműködés egyik első kampánya a KlímaSztár volt, amely a legjobb helyi klímavédelmi gyakorlatokat díjazza és mutatja be.

Az ötödször meghirdetett felhíváson 2019-ben öt település – Budapest XIII. kerület, Kajárpéc, Nagyrákos, Nyárádgálfalva (RO) és Veszprém nyerte el az elismerést.

Idén először egy meghatározott területen, a települési zöldfelületek gazdálkodásában keresték a jó mintákat.

A díjazott öt település olyan követhető mintákat állít más települések és közösségek elé, melyek valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó például a hazánkban még nem túl gyakori városi mezőkről vagy újszerű települési vízgazdálkodásról.

A zsűri Veszprémnél a hosszútávú stratégiát és három példaértékű mintaprojekt megvalósítását ismerte el: a Vadvirágos Veszprém elnevezésű projektet, az alternatív virágágyások meghonosítását és a Csalán Egyesülettel végzett talaj és kertgondozási projektet – mondta sajtótájékoztató keretében Porga Gyula polgármester és Brányi Mária alpolgármester szerda délután Veszprémben.


Brányi Mária és Porga Gyula a sajtótájékoztatón

Az alpolgármester kiemelte azt is, Veszprém tudatosan próbál elmozdulni az ökológiai gondolkodás felé, az elismerés pedig egy egész közösség érdeme. Érdekességként elmondta, Veszprém közterületein jelenleg 340 olyan növény található, amelyek egyébként csak arborétumokban láthatók.

Porga Gyula polgármester megjegyezte, nem az az első, hogy Veszprém zöldfelületi gazdálkodását külsős szakértők ismerik el. Tavaly az európai Entente Florale versenyen kapott arany minősítést a város, 2012-ben pedig KlímaSztár díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)