Új emlékmű avatással emlékeztek az aradi vértanúkra
2019. október 06. vasárnap, 18:59 Közéleti hírek

Emlékplakettek átadásával, beszédekkel, és a Török Ignác utcai új műalkotás felavatásával emlékeztek a 13 aradi vértanúra október 6-án Veszprémben.

Az Országos Örmény Önkormányzat, az Örmény Kulturális Központ, a veszprémi fegyveres erők képviselői, valamint helyi politikusok és szervezetek jelenlétében avatták fel és koszorúzták meg vasárnap délután Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész által alkotott Török Ignác utcai emlékszobrot Veszprémben.

A korábbi, csak az örmény származású aradi vértanúk emléktábláját váltotta az új alkotás, melynek középpontjában az emléktér centrumában  kő és bronz együtteséből kialakított figurális Ikarosz – kompozíció áll.

Az emlékteret Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be, aki kiemelte, ugyan az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni. Veszprém közterein további három örmény művész alkotása látható, melyek lehetőséget adnak a közös emlékezésre, hisz Magyarország a történelmi kutatások szerint három nagyobb alkalommal volt az örmények letelepedésének célpontja  mondta.

Az aradi vértanúk új emlékműve

A szabálytalan, körvonalaiban mégis kerek bazalt kövön bronzból formált figurát, törött szárnyú, földre hullott "Ikarosz"- alakot látható. A kompozíció a kő átmérőjét kissé meghaladó, körvonalait követő vizes medencében áll. Az emléktér egészét ugyanez a bazaltkő burkolat borítja.
A burkolatból mintegy kiemelkedik a tér szélére helyezett, zöld növényzettel hátterezett és körbeölelt, a központi figurális kompozíció alsó részével magasságban és anyagában is összhangban álló bazalt sztélé. Erre az "emlékkőre" került felvésésre a 13 vértanú neve, az állítás alkalma és éve. 
A Veszprémi Örmény Kisebbségi Önkormányzat az aradi vértanúk közül az örmény származású Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes emlékére a rendszerváltozást követő időszakban emlékművet állíttatott. Ennek helyére került az új alkotás.
 
"Az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére,
a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni."

Az új emlékművet az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese, Akopjan Nikogos és Porga Gyula polgármester leplezte le.

Porga Gyula a város örmény nemzetiségű polgárainak köszönetet mondva kiemelte, az új emlékmű mostantól mind a tizenhárom aradi mártír emlékét őrizheti, köztük a két, örmény nemzetiségű vértanúval, akik a magyar szabadság ügyéért harcoltak és áldozták életüket.

Az aradi vértanúkra emlékezve a polgármester beszédében a magyar szabadságért vívott hősi küzdelmekről osztotta meg gondolatait:

„Katonai szempontból vereséggel ért véget szabadságharcunk 1849-ben. A kitartó, hősi küzdelem azonban, amelyet szabadságáért és nemzeti függetlenségéért vívott a magyar, győzelmet jelent. Győzelmet, mert népünk legyőzte félelmeit, és a harc megerősítette a magyarságot mint nemzetet”

A világosi fegyverletétel utáni bosszúról azt mondta, „október 6-a a magyar nemzet, az egész magyarság gyásznapja. Gyásznap ez nemzetiségeink számára is, hiszen örmény honfitársainkhoz hasonlóan sokan áldozták életüket a magyar szabadságért.”

Porga Gyula hangsúlyozta, október 6-a üzenete nem egyszerűen csak "gyászhír”:

„Megrendülten állunk mártírjainkra emlékezve  áldozatukért és tragikus sorsuk tanulságaiért azonban hálásak vagyunk.

 
Porga Gyula

Nem szavakkal tanítanak minket az aradi tizenhármak, hanem sorsuk nagyszerű beteljesítésével, amely örök időkre a magyarság emlékezetében él. Október 6-án az aradi tizenhármak hősiességére emlékezünk, felidézve mindazok emlékét, akik életüket áldozták nemzeti szabadságunkért és függetlenségünkért.

A veszprémi hősökre is emlékezünk e napon. Mindazokra, akik a pesti forradalom hírére az utcára vonultak Veszprémben, majd később fegyverrel a kézben harcoltak és estek el szeretett hazánkért, Magyarországért! Hitet és erőt meríthetünk az ő példájukból, amely a szabadság fiaiból nemzetünk hőseivé avatta őket!” –  mondta.

Az ünnepi beszédet követően Porga Gyula polgármester, Brányi Mária alpolgármester valamint Wolmuth Klaudia filmrendező emlékplakettet vehetett át az Országos Örmény Önkormányzattól, és az Örmény Kulturális Központtól. Az elismeréseket ritkán, 5-6 évente adják át azoknak a nem örmény származásúaknak, akik sokat tettek az örmény kisebbségért.


Az új emlékművet Takáts István érseki kancellár áldotta meg Niederhoffer Zoltán és Isó Dorottya lelkészek közreműködésével.

A megemlékezésen a Petőfi Színház színművészei, Kőrösi Csaba és Oberfrank Pál, valamint Gurjan Oksepjan operaénekes és a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar működött közre.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)

Vissza az oldal tetejére >>