A veszprémiek két szavazólapot kapnak majd vasárnap
2019. október 07. hétfő, 04:58 Közéleti hírek

Milyen határidőkre kell figyelni? Mit vigyek magammal a szavazáskor? Kérdéseinkre dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője válaszolt.

— Hol szavazhatnak a választópolgárok, van-e lehetőség átjelentkezésre, mint az országgyűlési választások idején? 

— Veszprémben közel 46 ezer a választásra jogosultak száma, ők 56 szavazókörben adhatják le a voksaikat, melyekbe a lakóhelyük alapján osztották be őket.

Hogy ki melyik szavazókörhöz tartozik, arról postai úton értesítést is küldött a Nemzeti Választási Iroda, vagy augusztus 23-át követően a Helyi Választási Iroda oldalán, illetve a valasztas.hu-n is megtekinthető.

Míg az országgyűlési választáson bárki bármelyik településre átjelentkezhetett, ahová eljuttatták a saját körzetének szavazólapjait, addig az önkormányzati választáson csak a lakcímkártyán szereplő lakóhely vagy tartózkodási hely közül választhatunk október 9-én 16 óráig (az átjelentkezési kérelmet október 11-én 16 óráig vissza is lehet vonni). Ez utóbbit is csak akkor választhatjuk, ha tartózkodási helyünket a választás kitűzését megelőző legkésőbb 30. napon (június 26.) létesítettük, és az a választás napján is érvényes. 

Az átjelentkezők számára nem lesz kijelölve külön szavazókör: aki a tartózkodási helyén szavaz, az az adott címhez tartozó szavazókörben teheti meg — ezt akár a valasztas.hu oldalon is ellenőrizni lehet. Lesz ugyanakkor kijelölt szavazókör a települési szintű lakcímmel rendelkezők, például a hajléktalanok számára.

 
Sorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokon

— Kikre szavazhatunk, milyen szavazólapokat kapnak a választópolgárok?

— Veszprémben polgármestert és 12 egyéni választókerületi képviselőt közvetlenül választunk, öt képviselő pedig a kompenzációs listáról fog bejutni. Nem vesznek el ugyanis azok a szavazatok sem, amiket nem a nyertes induló kap egy-egy kerületben, hanem jóváíródnak a jelöltet állító szervezet kompenzációs listáján, akik az így összegyűjtött szavazatok arányában osztozhatnak a fennmaradó öt képviselői helyen. Így tehát a veszprémiek két szavazólapot kapnak majd a szavazókörben. Ehhez csatlakozik majd a nemzetiségi választás is, amiről korábban már beszéltünk.


— Mit kell magával vinnie az állampolgárnak a szavazókörbe a választás napján?

— A Nemzeti Választási Iroda központilag kiküldte a hivatalos értesítőt, ami tartalmazza, hogy a választópolgár mely névjegyzékben szerepel, mely szavazókörben adhatja le a voksát, és mit kell magával vinnie. Magát az értesítőt nem kell vinnünk, viszont fontos, hogy érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél) illetve a lakcímkártya bemutatása szükséges. 

— Meddig lehet mozgóurnát igényelni?

— A mozgóurna iránti kérelmeket levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton október 9-én 16 óráig lehet benyújtani. Október 11-én 16 óráig van még lehetőség ezt pótolni, de már csak személyesen a Polgármesteri Hivatalban mint Választási Irodában, vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan.

A választás napján 12 óráig a szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságtól írásban vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan is lehet kérni a mozgóurnát, ha az utolsó pillanatban lépne fel olyan egészségügyi állapot, ami megakadályozza a választópolgárt, hogy a szavazókörben voksoljon.

 

— Mikorra várhatók az eredmények a választás estéjén? Az országgyűlési választáson ez az átjelentkezések miatt késő estig el szokott húzódni... 

—  19 órakor zárnak a szavazókörök, a szavazatszámláló bizottságok megszámolják a leadott voksokat, kiállítják a szavazókörre vonatkozó jegyzőkönyveket, majd ezek adatait feltöltik az összesítő informatikai rendszerbe.

A jegyzőkönyveket ezután a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol ellenőrzik őket, összevetik az adatokat az informatikai rendszerben szereplőkkel, és ha nincs eltérés ezek között, akkor véglegessé nyilvánítják az adatokat.

A Helyi Választási Bizottság  elbírálja az esetleges jogorvoslati kérelmeket, meghatározza a polgármester-választás és a 12 egyéni választókerületi képviselőválasztás eredményét, továbbá megszámolja és összesíti a nemzetiségi szavazatokat, megállapítja a nemzetiségi választások eredményét. 

Öt évvel ezelőtt már kilenc óra körül tudtunk eredményt felmutatni, de a nemzetiségi választás lebonyolításának változása miatt most a települési nemzetiségi szavazatok összeszámolása is lassíthatja a folyamatot.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)