Függetlenségüket ünneplik a lengyelek
2019. november 10. vasárnap, 18:57 Közéleti hírek

Koncerttel ünnepelték Lengyelország függetlenné válásának évfordulóját vasárnap Veszprémben.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet vasárnap délután a Hangvillában a lengyel függetlenség napja alkalmából. 


A lengyel függetlenség napja (Dzień Niepodległości) Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1918. november 11-én az I. világháború lezártával, 123 év után nyerte el újra függetlenségét az ország, előtte orosz, porosz, német és osztrák fennhatóság alatt is állt.

Hazánkhoz hasonlóan a II. világháború után a lengyelek is szovjet diktatúrába kényszerültek, a rendszerváltást náluk is az 1989-90-es évek hozták el. A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította hivatalosan a Lengyel-Magyar Barátság Napjának március 23-át, ezzel is emlékezve a két nemzet szoros kapcsolatára.

A koncert előtt beszédet mondott Ovádi Péter parlamenti képviselő. Rámutatott: bármennyire is egyértelmű értéknek számít a szabadság, mégis nagyon törékeny. "Ahogy a magyarok, úgy a lengyelek is jól ismerik azt, milyen, amikor egy erősebb birodalom a sárba tiporja ezeket az alapvető értékeket. Aztán évtizedekig és évszázadokig bitorolja az ország földjét és sebzi meg a nemzet lelkét igazságtalanságával."


Elmondta: történelme során Magyarország is hasonló nehézségeken ment keresztül, és a lengyelekhez hasonlóan mi, magyarok is kiálltunk a szabadságunkért, és ez a sorsközösség is erősítette a két nemzet barátságát. 

Ami pedig Veszprémet illeti, a képviselő városunk lengyel közösségét is méltatta. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy veszprémiként szeretett otthonomban ilyen élő és aktív lengyel közösség működik. Kulturális sokszínűségük erőt ad nekünk, ebben pedig letagadhatatlan érdemei vannak Önöknek is, akikben lengyel vér csörgedezik, de nagybetűs magyar és veszprémi polgárok is egyben. Megdobban a szívem mindig, amikor ezt az összeforrott baráti köteléket a valóságban is megtapasztalom."

A koncerten jelen volt Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete is.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)