Dr. Bense László Erik

altListáról

Telefon: 20/4330773
Jelölő szervezet: MDF

 
Önkormányzati képviselő, tanácsnok

 

 

(Önéletrajz)

Gyöngyösön születtem, édesanyám főkönyvelő-helyettes, édesapám okl. népművelő, középiskolai tanár volt. Az általános iskolai tanulmányaim befejezését követően a kecskeméti Bányai Júlia, majd Németh László Gimnáziumban tanultam és jeles eredménnyel érettségiztem. Maximális pontszámmal nyertem felvételt a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára.
Az egyetem elvégzését követően a Bács-Kiskun megyei Bíróságon dolgoztam, közben Budapesten szakvizsgáztam, majd a megye legnagyobb termelőszövetkezetében voltam jogtanácsos. Innen emeltek ki a TESZÖV főmunkatársának. A Kecskeméti Zománc- és Kádgyárban vezető jogtanácsosi posztot töltöttem be.

1987-ben sikeres pályázat útján kerültem Veszprémbe a Városi Tanács VB Szervezési- és Jogi Osztályára csoportvezetőnek, és ezzel párhuzamosan elláttam a Központi Munkaügyi Döntőbizottság elnöki tisztét is.
1990-ben alapítottam Ügyvédi Irodát. A Pannon Egyetem Környezetmérnöki-, Kémia és Technológia tanszékén 1994 óta tanítok – 2003 óta saját tankönyvemből.
1998 és 2006 között a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Ügyrendi- és Igazgatási Bizottságának elnöke voltam. Jelenleg az önkormányzat Közbeszerzési Bizottságának elnöki posztját töltöm be, és ellátom a környezetvédelmi tanácsnoki feladatokat is.
1998. óta a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Környezetjogi- és Környezetgazdasági Bizottságának társelnöke vagyok. 1984-ben alapítottam meg hazánk első természetgyógyász egyesületét, és 1992–2002 között a Magyar Természetgyógyászok Kamarájának országos elnöke voltam.
Nyelvismeret: német (1984. állami nyelvvizsga), angol alapszint.

Publikációim: a Magyar Jog c. tudományos folyóiratban.
Főbb cikkek:
- A civil szervezetek helye és szerepe a hazai jogszabályok tükrében
- A környezetvédelmi jog önálló joggá válásának folyamata
- Közegészségügy, jogi alapismeretek c. könyv (1998)
- A környezetjog- és intézményrendszere c. egyetemi tankönyv.
Kitüntetések: Pro Natura et vita díj (2001),
az 1956-os forradalom és szabadságharc Emlékplakett (2006).
Hobbim: Korábban a Monogram beat-együttes vezetője, gitárosa, énekese voltam, tengeri hajózás (hajóskapitány), kirándulás, Thai-boksz, fallabda, társastánc.