Pannon Enigma – kódtörő verseny Nyomtatás
2018. január 12. péntek, 07:45 Közérdekű hirdetmények

Pannon Enigma  Informatikai, programozási kódtörő verseny

A Kódvetők Digitális Oktatási Műhely a Pannon Egyetem Informatikai Karával közösen versenyt hirdetett, elsősorban általános iskolai diákoknak, de vár bárkit, aki szeretne játszani a következő húsz hétben.

A verseny alaptörténete a második világháborúban játszódik, méghozzá 1942-ben, amikor a német tengeralattjárók el akarták zárni Nagy-Britanniát a külvilágtól úgy, hogy vadásztak a szövetséges hajókra. Segítségükre volt egy – akkoriban újdonságnak számító – titkosító gép, az ENIGMA. Az angolok Alan Turing segítségével feltörték a kódokat és megvédték hazájukat és így egész Európát.

Ezeket az időket megidézve, a játékban egy kódot kell feltörni, méghozzá úgy, hogy a kéthetente megjelenő feladatok megoldásával egy megoldó kulcshoz lehet eljutni, amivel fel lehet törni az interneten elhelyezett PANNON ENIGMA-t.

A feladatokat egyetemi oktatók és általános iskolai pedagógusok dolgozták ki figyelve arra, hogy „könnyebb” és „nehezebb” rejtvények is szerepeljenek a feladatokban, de vigyázva arra, hogy a diákok minden egyes feladványban tanuljanak valami újat, használják más tárgyakból szerzett ismereteiket vagy használják a számítógép adta lehetőségeket.

A verseny fődíja a tudás megszerzése és a játék, de azért számtalan díj is várja a kódtörőket. Fődíjnak pedig egy Apple számítógépet ajánlanak fel a szervezők.

A kódtörő játék egy rendezvénnyel zárul, amit 2018. június 2-án tartanak a Pannon Egyetem aulájában.

A jelentkezés és regisztráció 2018. május 14-ig folyamatos!

Minden további információ megtalálható itt >>  www.kodvetok.com/enigma