Könnyen érthető tájékoztató a választáshoz

5 évenként önkormányzati választások vannak. Ez azt jelenti, hogy a korábbi polgármesterek és önkormányzati képviselők helyett újakat választunk. Az önkormányzat az, ahol a településünk (falu vagy város) ügyeiről döntenek.

Mikor lesz a választás?

2019. október 13-án, vasárnap lesz a választás. Reggel 6 órától este 7 óráig lehet szavazni.

 

Kire lehet szavazni?

A választás arról szól, hogy ki legyen polgármester és önkormányzati képviselő. Két szavazólapot kap. Az egyik szavazólapon a polgármesterjelöltekre szavazhat. A másik szavazólapon önkormányzati képviselőjelöltekre szavazhat. Aki nemzetiségi névjegyzékben szerepel, a nemzetiségi önkormányzati választáson is szavazhat.

Hol lehet szavazni?

Egy levelet kapunk arról, hogy hol szavazhatunk. Ezt a levelet ÉRTESÍTŐnek hívják. Ezt a levelet jól rakjuk el, vagy írjuk fel, hogy hova kell menni szavazni!

Mit kell vinni a szavazásra?

Lakcímkártyát és személyi igazolványt kell vinni. A személyi igazolvány helyett vihetünk mást is. A lakcímkártya és útlevél is jó. Lakcímkártya és jogosítvány is megfelel. A régi, papír alapú személyi igazolvány is jó.

A régi, papír alapú személyi igazolvány lakcímkártya nélkül is érvényes. Fontos, hogy az iratok érvényesek legyenek. Ha nem érvényesek az irataink, a járási hivatalnál vagy a kormányablakban kell újat csináltatni. 

Hogyan történik a szavazás?

A szavazás napján menjen el az ÉRTESÍTŐ levélben megadott szavazóhelyiség címére. Ott fog ülni a szavazatszámláló bizottság. Ez a bizottság számolja össze a szavazatokat. A bizottság elkéri az iratait. Kikeresik egy papíron a nevét és a lakcímét. Ezt a papírt névjegyzéknek hívják. Majd Ön aláírja a névjegyzéket.

Ezután megkapja a szavazólapokat és egy borítékot. A szavazólapokon az van rajta, hogy kire lehet szavazni. Ellenőrizze le, hogy a szavazólapokon van-e pecsét. Ha nincs pecsét, szólni kell a bizottságnak.

A szavazólapokkal és a borítékkal menjen be a függöny mögé a szavazófülkébe. Azért fontos bemenni a függöny mögé, mert akkor mások nem látják, hogy kire szavazunk. Nem minden szavazófülkén van függöny. Olyankor is jogunk van titokban szavazni.

A jelöltek, listák nevéhez körök tartoznak. Kiválasztjuk azt, akit szeretnénk megszavazni. A hozzá tartozó körbe teszünk egy X-et.

A nemzetiségiek a fehér mellett zöld nemzetiségi szavazólapokat és zöld borítékot kapnak. A zöld borítékba kell tenni a zöld szavazólapokat. A fehér borítékba a fehér szavazólapokat kell tenni. Nem szabad összekeverni. A zöld borítékot le kell zárni. Ha nem zárja le, érvénytelen lesz a szavazat.

A zöld és a fehér borítékot dobja a nagy dobozba. A nagy dobozt urnának hívják. Ebben a dobozban gyűjtik a szavazatokat. Ha bizonytalan, kérjen segítséget a bizottságtól. Ők szívesen segítenek. Este kinyitják az urnát, és megszámolják melyik jelöltre, listára hányan szavaztak.

VÁLASZTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRELMEK

A helyi választási irodában segítenek megírni a kérelmeket. A helyi választási irodák címe és telefonszáma az interneten megtalálható. Ezt kell beírni: http://www.valasztas.hu/elerhetosegek

A kérelmek letölthetők az internetről. Ezt kell beírni: 

A kérelmet nem muszáj személyesen megírni. Megírhatja olyan ember is, akinek meghatalmazást adunk. A meghatalmazás olyan irat, amellyel más is intézheti az ügyeinket. A kérelem személyesen is leadható a lakóhely szerinti helyi választási irodában. A helyi választási iroda a helyi önkormányzat épületében van. Itt intézik a település (falu vagy város) ügyeit. A kérelem postán vagy interneten is elküldhető. A kérelmeknek a lent megadott időpontokig meg kell érkezniük.

Nemzetiséghez tartozom, nemzetiségi választáson is szeretnék szavazni

Ha valamelyik nemzetiséghez tartozik, kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét. Ilyenkor kérelmet kell írnia a helyi választási irodának. Akkor fogadják el, ha a kérelem beérkezik 2019. szeptember 27. szerda délután 16 óráig. Ha felvették a nemzetiségi névjegyzékre, nemzetiségi jelöltekre, listákra is szavazhat. Ezek a nemzetiségek vannak: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán.

Tartózkodási helyemen szeretnék szavazni

ÉRTESÍTŐ levelet kap arról, hogy lakcíme alapján hova mehet szavazni. Ha máshol szeretne szavazni, át kell jelentkeznie. Átjelentkezni csak tartózkodási helyére tud, ha azt 2019. június 26-ig létesítette. A tartózkodási helyet régen ideiglenes lakcímnek hívták. Az átjelentkezés nem változtatja meg a lakcímét. Ha át akar jelentkezni, kérelmet kell írnia a helyi választási irodának. Akkor fogadják el, ha a kérelem beérkezik 2019. október 9. szerda délután 16 óráig.

Nem tudok elmenni szavazni, mozgó urnát kérek

Akkor is szavazhat, ha betegen fekszik, vagy letartóztatták. Ekkor a bizottság megy el Önhöz. Ketten fognak menni. Szavazólapot és mozgóurnát visznek. A mozgóurna egy zárt doboz, amibe beledobjuk a szavazatunkat. Mozgóurnás szavazáshoz kérelmet kell írni. Akkor fogadják el, ha a kérelem beérkezik 2019. október 11. péntek délután 16 óráig. A kérelmet még 2019. október 13. vasárnap 12 óráig le lehet adni. Vasárnap a szavazatszámláló bizottságnak kell odaadni a kérelmet. A szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben van.

Mozgáskorlátozott vagyok, akadálymentes helyen szeretnék szavazni

A mozgáskorlátozott személyeknek joguk van akadálymentes helyen szavazni. Az akadálymentes szavazóhelyiségbe kerekesszékkel is be lehet jutni. Ha akadálymentes helyszínen akar szavazni, kérelmet kell írni. Akkor fogadják el, ha a kérelem beérkezik 2019. október 9. szerda délután 16 óráig.

Látásproblémám van, Braille írásos szavazást kérek

Aki vak vagy gyengénlátó, az kérheti, hogy a szavazáskor Braille-írásos sablont használhasson. Ilyenkor a szavazólap ugyanolyan, mint amit mások kapnak. A sablon segít elolvasni a szavazólapot. Aki Braille-írásos szavazást szeretne, annak kérelmet kell írnia. Akkor fogadják el, ha a kérelem beérkezik 2019. október 4. péntek délután 16 óráig.

Nem engedem, hogy használják a személyes adataimat

Van lehetőség megtiltani, hogy mások használják a személyes adatainkat. Ilyenkor a pártok és a jelöltek nem kapják meg a nevünket és lakcímünket. Ehhez kérelmet kell írni a helyi választási irodának.
A kérelmet akkor fogadják el, ha a kérelem beérkezik 2019. október 4. péntek délután 16 óráig.

Ha további kérdése van, az interneten írja be ezt: www.valasztas.hu. Kérdését felteheti a helyi önkormányzatnál is, ahol a település (falu vagy város) ügyeit intézik.

Vissza az oldal tetejére >>