Rendkívüli jogrendben hozott polgármesteri döntés Nyomtatás
2020. március 26. csütörtök, 21:52 Koronavírus - Közlemények

Porga Gyula polgármester rendkívüli jogrendben meghozott döntése alapján

 a veszélyhelyzet miatt  nem lép hatályba a Közgyűlés korábbi, az önkormányzati lakások bérleti díjának emelésére vonatkozó rendelete.

Mégsem emelik fel áprilistól az önkormányzati lakások bérleti díjait

Veszprém Közgyűlése 2020.február 27-én döntött az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, helyiségek bérleti díjainak emeléséről, amely 2020. április 1-jén lépne hatályba.

(A rendelet szerint a költségelven bérbe adott lakások esetében 20%-os, a piaci alapon bérbe adott lakások esetében 32%-os, míg a szociális helyzet alapján bérbe adott lakások és a bérlőkijelölési joggal érintett lakások esetében 10%-os bérleti díjemelésről döntött a Közgyűlés. Döntés született arról is, hogy a bérleti díjon felül a bérlő viselje a bérleménnyel kapcsolatos külön szolgáltatások költségeit is:)

2020. március 11-én hatályba lépett a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletEzt követően kerültek kihirdetésre azok a kormányrendeletek, amelyek humánjárvány következményeinek elhárítása érdekében a természetes személyek és vállalkozások terheinek könnyítését célozzák.

Az Önkormányzat is elkötelezett abban a kérdésben, hogy sikerüljön a járvány időszakát a veszprémieknek a lehető legkevesebb veszteséggel átvészelniük.

A februárban elfogadott helyi rendelet szerinti lakbéremelés április 1-jétől történő alkalmazása az önkormányzati bérlakásban élő veszprémi polgárok esetében differenciált mértékben, de minden esetben a lakhatási, megélhetési költségek növekedését jelenti, várhatóan a járvány tömegessé válásának időszakában!

Az Önkormányzatnak is érdeke, hogy az önkormányzati bérlakások bérlői esetében ne növekedjen a hátralékosok száma, továbbá feltétlenül kiállunk azért, hogy megőrizhessék lakhatásukat!

A fentiek indokolják, hogy Porga Gyula polgármester rendkívüli jogrendben meghozott döntése alapján:

"Nem lép hatályba Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, helyiségek bérletéről, és elidegenítéséről szóló 23/2010. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2020. (II.27.) önkormányzati rendelete."

A döntés indoklása szerint, ezzel "növelik az önkormányzati bérlakásban élők lakhatási biztonságát, a járványveszély idején nem fog ugrásszerűen nőni a lakbérhátralékosok száma."

Letölthető dokumentum:

icon (2020.III.25.) Lakásrendelet módosításának hatályba nem lépése (90.42 kB)