Tájékoztató köztartozás adók módjára történő behajtásához Nyomtatás
2017. április 26. szerda, 11:23 Adóiroda hirdetményei

Az adók módjára behajtandó köztartozások a jövőben csak elektronikus úton juttathatók el az önkormányzati adóhatósághoz.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 161. § (1) bekezdésének 2017. január 1. napjától hatályba lépő módosítása alapján az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő fizetési kötelezettséget megállapító, nyilvántartó szerv, illetőleg a köztartozás jogosultja (a továbbiakban megkereső) 2017. január 1. napját követően már csak elektronikus úton juttathatja el az önkormányzati adóhatósághoz a köztartozás behajtására vonatkozó megkereséseit. 

A megkereső a fizetési határidő lejártát követő 15 nap elteltével elektronikus úton keresheti meg adóirodánkat, ha a köztartozás összege eléri vagy meghaladja a 10.000 forintot, az ingatlan nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja, a szabálysértési költség, valamint az elővezetési költség esetén az 5.000 forintot.

A benyújtás csak abban az esetben lehetséges, ha a megkereső ezt megelőzően papír formátumban beküldi adóirodánknak a REGISZTRÁCIÓS ADATLAP (megkeresők részére köztartozás adók módjára történő behajtásához) megnevezésű nyomtatványt. Az adatlapot a www.veszprem.hu /Önkormányzati adók /Megkeresés köztartozás behajtására honlapunkon vagy a veszprem.eado.hu /Elektronikus űrlapok /Egyéb internetes oldalon érhető el.

Az adók módjára behajtandó megkeresések elektronikus úton történő benyújtására kizárólag a regisztrációt követően lesz lehetőség.  

A megkereséseket az adóirodánk által rendszeresített MEGKERESÉS KÖZTARTOZÁS ADÓK MÓDJÁRA TÖRTÉNŐ BEHAJTÁSÁRA megnevezésű, Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal kitöltött elektronikus űrlapon kell benyújtani, amely a veszprem.eado.hu /Elektronikus űrlapok /Egyéb internetes oldalon érhető el.

A megkereső regisztrációjában meghatalmazott ügyintézőnek ügyfélkapuval kell rendelkeznie, s a megkeresést azon keresztül kell továbbítani, amely az önkormányzat hivatali kapujába érkezik.

Amennyiben további kérdése van, forduljon munkatársainkhoz.

Ügyfélszolgálat:

Veszprém MJV Polgármesteri Hivatal Adóiroda
8200 Veszprém, Szabadság tér 15. Fsz.
hétfő:           7.30 – 16.00 
szerda:         7.30 – 17.30 
péntek:        7.30 – 12.00       

Telefon:      88/549-362, 549-361.

 VMJV Polgármesteri Hivatal Adóiroda