Változások a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Nyomtatás
2021. január 26. kedd, 00:00 Közérdekű hirdetmények

2021. évben változik a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés formája

A közterületek rendjének és tisztaságának megóvása érdekében az „utcára kihelyezős” tavaszi és őszi zöld hulladék gyűjtés megszűnik.

Ennek okán kérjük a város zöld övezeteiben élőket, hogy képződő zöldhulladékaikat elsősorban saját kertjükben hasznosítsák.

A házi komposztálás környezetvédelmileg a legelőnyösebb hasznosítás, hiszen mindenki úgy juthat a körforgásos feldolgozás révén minőségi szerves trágyához, humuszhoz, plusz szállítás és kibocsájtás nélkül, hogy nem kell műtrágyára, tápanyagokra költenie.

Akinek még sincs lehetősége az otthoni komposztálásra, szükség szerint igényelheti az új, megváltozott rendszerű, házhoz menő zöldhulladék-gyűjtési szolgáltatást.

A változás lényegét tekintve, a szolgáltató április 1-től, november 30-ig havonta egyszer házhoz menő zöldhulladék gyűjtést biztosít, melynek napjait honlapján előre közzéteszi.

A zöldhulladék begyűjtését kizárólag a szolgáltató gyűjtőjárművéhez rendszeresített, szabványos, felmatricázott gyűjtőedényből fogja végezni, melyet a veszprémi lakosok márciustól - 120 illetve 240 literes méretben – Haszkovó utcai ügyfélszolgálatán vásárolhatnak meg. (Az árakat a szolgáltató legkésőbb március 1-ig honlapján és több fórumon közzéteszi majd.)

A szolgáltató a zöldhulladékot kizárólag a gyűjtőedényből üríti, így a ház elé, vagy a közterületre helyezett zöld hulladékot, vagy faágat még kötegelt formában sem szállítja majd el!

Akiknek többlet zöldhulladékuk keletkezik, vagy nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel, továbbra is lehetőségük van zöldhulladékukat a hulladékgyűjtő udvarban (8200 Veszprém, Kistó u. 8.) vagy a VKSZ Zrt. hulladékgyűjtő telephelyén is átadni (8200 Veszprém, Külterület 0105/1, cseri murvabánya mellett)

 

2021. február 1-től több változásra számíthatunk a Kistó utcai hulladékudvarban

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett forgalom miatt az alábbi korlátozások bevezetése vált szükségessé, tekintettel arra, hogy a hulladékudvar célja elsősorban a közszolgáltatás biztosítása.

A zöldhulladék esetében éves átvételi korlát kerül bevezetésre, melynek kapcsán - a közszolgáltatás keretében - ingatlanonként legfeljebb 150 kg mennyiségű zöldhulladékot szállíthatnak be térítésmentesen a veszprémi gyűjtőkörzet szolgáltatási területén élők.

A 150 kg feletti mennyiség díjkötelessé válik. Az átvételi díjat a helyszínen, készpénzben vagy bankkártyával is ki lehet majd fizetni, melynek ára a szolgáltató honlapján megtekinthető.

Azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik az adott évben már kihasználták a hulladékudvarban térítésmentesen leadható kvótát, lehetőségük van a VKSZ Zrt. hulladékgyűjtő telephelyén (8200 Veszprém, Külterület 0105/1. régi cseri murvabánya mellett) jelentősebb sorban állás nélkül zöldhulladék leadásra. A többlet zöldhulladék átvételi díja megegyezik a hulladékudvarban alkalmazott díjjal.

Gazdálkodó szervezetektől a Kistó utcai hulladékudvar üzemeltetője lom- és zöldhulladékot február 1-től nem vesz át. 

Az érintett szervezetek a VKSZ Zrt. hulladékgyűjtő telephelyén adhatják le lom- és zöldhulladékukat, hétfőtől-péntekig, 7.00-14.45 óra között. (Az átvételi árak a VKSZ Zrt. honlapján megtalálhatók.)

Gazdálkodó szervezetektől a Kistó utcai hulladékudvar üzemeltetője február 1-től szelektív csomagolási hulladékot sem vesz át. Helyette lehetőségük lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést igényelni, külön térítési díj ellenében.

Az új rendszer bevezetésével, a szigorúbb adminisztráció miatt egy-egy ügyfél esetében több időt igényel majd a hulladékok átvétele, emiatt szíves megértésüket és türelmüket kérjük!

A hulladékgyűjtő udvar nyitvatartása 2021. február 1-től a többi veszprémi hulladékátvevő céghez hasonlóan az alábbiak szerint alakul: hétfőtől –péntekig: 7:00-15:00, szombat: 8:00-12:00, vasárnap: zárva.

Ünnepnapok körüli nyitva tartásról tájékozódjon a szolgáltató honlapján!