Polgármesteri tájékoztató a közösségi közlekedésről Nyomtatás
2021. május 18. kedd, 12:42 Közérdekű hirdetmények
 
 
Tisztelt Veszprémiek!

Veszprém meghirdetett stratégiai célja, hogy 2030-ra saját kategóriájában Európa 20 legélhetőbb városa közé tartozzon. Az útfejlesztések, a korszerűsítések, az energetikai megújítások mind ezt a célt szolgálják. Ennek a programnak része a közösségi közlekedés gyökeres megújítása is, a teljes buszpark lecserélése 2023-ra.

Ezt a munkát évekkel ezelőtt megkezdtük, amikor jobb felszereltségű buszokra váltottunk, korszerűsítettük az utastájékoztatás rendszerét, emeltük a szolgáltatás színvonalát. Amin persze bőven lehet még javítani, az átalakítás évei során azonban világossá vált előttünk, hogy pontosan mire van még szükségünk a jól működő közösségi közlekedés kialakításához és működtetéséhez.

A tervezésnél fontos szempont volt az is, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa leszünk, ezért el kell érnünk a kívánt európai nívót, amely célt egy öregedő buszparkkal megközelíteni is nehéz.

Három lehetőséget vizsgáltunk meg: 1. a buszparkot hitel felvételével újítjuk meg; 2. lízing konstrukciót veszünk igénybe; 3. a teljes közszolgáltatást egy külső cégre bízzuk.

Leteszteltük a piacot, megvizsgáltuk a három verziót, és a képviselőkkel egyeztetve arra a többségi álláspontra jutottunk, hogy az új buszparkot hitelből érdemes megújítani, mert a város költségvetése szempontjából ez a megoldás a legkiszámíthatóbb, a legkevésbé megterhelő, ezért a legmegnyugtatóbb.

A döntéssel nagyot lépünk előre azon az úton, amelynek a végén 2023-ban már új buszok szállítják a veszprémieket és a hozzánk látogató turistákat valamennyi útvonalon és járaton.

Biztonsággal állítjuk, hogy a döntéssel a veszprémi közlekedés Európa élvonalához csatlakozik, és végérvényesen maga mögött hagyja a múltat.

Veszprém, 2021. május 18.

Porga Gyula