Finomhangolás a kertvárosi utcák egyirányúsításában Nyomtatás
2021. szeptember 05. vasárnap, 00:00 Közérdekű hirdetmények

Egy éves előkészítő munkát, többszöri lakossági fórumot követően 2020. december 21-én megtörtént a Kertvárosi utcák forgalmi rend módosítása az alábbi utcákban:

- a Balaton utca egyirányú a Bartók Béla utcától, a Bartók Béla utca felől az Ady Endre utca irányába.
- a Bartók Béla utca egyirányú a Viola utca felől Balaton utca irányába.
- a Szilfa utca egyirányú a Balaton utca felől a Viola utca irányába.
- a Tulipán utca egyirányú a Levendula utca felől a Kodály Zoltán utca irányába.
- a Móra Ferenc utca egyirányú  a Kodály Zoltán utca felől a Viola utca irányába.
- a Mikszáth Kálmán utca egyirányú a Viola utca felől a Levendula utca irányába.
- a Liszt Ferenc utca egyirányú a Gyöngyvirág utca felől az Ady utca irányába.
- a Kodály Zoltán utca egyirányú az Ady utca felől a Látóhegy utca irányába.
- a Rózsa utca egyirányú a Radnóti utca felől az Ady Endre utca irányába.
- a Levendula utca egyirányú a Mikszáth utca felől az Ady utca irányába.

Fél éves „tesztüzemet” követően a nyár közepén egy újabb lakossági fórum keretében hallgattuk meg a lakók véleményét.  

Korábban lakossági kezdeményezésre indult el a megoldáskeresés a Kertváros, az Ady Endre utca és környékének közlekedési anomáliák megoldására. 

A probléma nem egyedi és nem csak a szóban forgó terültre jellemző.  A motorizáció rohamos fejlődésével egyre több a gépjármű, gyakori a családonként a két, három autó, melynek hatására az gépkocsik nagy része kiszorul a közterületekre annak ellenére, hogy családi házas, kisvárosi környezetről van szó.

Nehezíti még a helyzetet a városközpont, a nagy forgalmat vonzó létesítmények, mint például a Balaton Plaza közelsége. Az városba ingázók, a belvárosban dolgozók is előszeretettel hagyják járműveiket akár egész napra a környező utcákban, melyekben a várakozó járművek miatt időszakonként nehézkes a közlekedés, a kapcsolódó ingatlanra való bejutás, a parkolás szinte már lehetetlen.

A már-már tarthatatlan, égető probléma kezelésére több megoldási javaslat is szóba került.

A fizető parolás kiterjesztése a korábbi fórumokon elhangzottak alapján azonnal elvetésre került, hiszen ez az eszköz a felmerült parkolási problémákra nem hoz megoldást.

Az ismert hátrányok ellenére – mint például, az, hogy a lakók egy része jóval hosszabb utak megtételére kényszerül, a környező utcákon a gépjármű forgalom megnő, továbbá várhatóan a gépjárművek haladási sebessége is nagyobb lesz - az ott megszólaló többség valamint a szakemberek véleménye az egyirányúsítás mellett szólt.

A forgalmi rend módosítás óta nyolc hónap telt el. 

Sejthető volt, hogy a bevezetett intézkedések nem mindenki számára lesznek kedvezőek. Ezt a nyáron megtartott fórumon elhangzott vélemények is alátámasztották.

Ezek legtöbbje az Ady Endre, a Tulipán és a Bartók Béla utca túl nagy forgalmáról, az ingatlanok ki- és behajtási problémáiról, a Mikszáth Kálmán utca, a Rózsa utca megközelítéséről, a Szilfa, Móra Ferenc és a Tulipán utca kétirányúsításáról, valamint a kerékpárosok előnybe hozásáról szóltak..

 A beérkezett lakossági visszajelzések, a korábbi lakossági fórumokon elhangzottak összesítésre és kiértékelésre kerültek. Az eltelt időben a kis utcákat folyamatosan monitoroztuk, különböző napszakokban figyeltük a forgalom lefolyását.

A fentiek alapján a következő változtatási javaslatokat fogalmaztuk meg:

  • a Levendula utca Ady Endre utca és a Mikszáth Kálmán utca közti szakasza ismét legyen kétirányú
  • a Balaton utca Bartók Béla utca és az Ady Endre utca közti szakasza ismét legyen kétirányú
  • valamint a Rózsa utca Ady Endre utca és a Radnóti Miklós tér között ellenkező irányba, azaz a Gyöngyvirág utca felé legyen egyirányú.

A jövőben megvalósuló beruházásainknál, felújításainknál előtérbe kerül a forgalomlassító megoldások bevezetése, mint például speciális fekvőrendőrök kialakítása, továbbá az utak vonalvezetésének kisebb-nagyobb mértékű elhúzása, átalakítása.

 

Kovács Zoltán
irodavezető
Városüzemeltetési Iroda