Kezdődik a 8. és 82. sz. utakat összekötő új út építése Nyomtatás
2022. január 26. szerda, 17:32 Közérdekű hirdetmények

A beruházó NIF Zrt. megbízásából a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében valósul meg a 8. sz. és 82. sz. főutakat összekötő 8229. jelű út (Veszprém Aréna összekötő út) kivitelezése.

A projekt ismertetése

(Nagyobb méret a képre kattintva)   

- A tervezett 8229. jelű út kialakítása új nyomvonalon történik a 8. sz. főút korábban már megvalósított Budapesti úti külön szintű csomópont északi körforgalmi ágától a 82. sz. főút Veszprém Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet meglévő szintbéli csomópontjáig.

- A nyomvonalon két új csomópont kerül kialakításra. Az első kialakítandó csomópont a tervezett sportlétesítmények feltáró útjának becsatlakozása az átkötő szakaszba. Itt kialakul egy négyágú csomópont, amelyen a forgalmat egy turbó körforgalom szabályozott körülmények között vezeti keresztül. A 82. sz. főút csatlakozásánál szintén egy turbó körforgalom készül, a megfelelő kapacitás és minőségi szint biztosítása érdekében.

- A 8. sz. főút és a sportcentrum csomópontja közötti szakaszon 2+1 sáv kerül kialakításra, a sportcentrum csomópontját elhagyva 2x2 forgalmi sávú szakasz épül, közel 1-1,5 méteres töltésen, a 82. sz. főútig. A forgalmi sávok 3,25 -3,5 m szélességben készülnek.

- Az épülő szakasz hossza 1083 m, amelyen felül értendők még a kapcsolódó turbó körforgalmak csomóponti ágai.

- A tervezett átkötés mellett párhuzamosan a sportcentrum turbó körforgalmától egy elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút kerül kialakításra, 3 m burkolatszélességgel.

- A 8. sz. főút csomópontjától a keleti oldalon egy 4 méter burkolatszélességű, stabilizált földút épül, 886 méter hosszban. Ez a földút biztosítja a keleti oldal útkapcsolat szempontjából elzárt ingatlanainak feltárását.

- Az összekötő út nyugati oldalán lévő ingatlanok feltárására létesül az F1 jelű, 149 méter hosszú földút.

-  A projekthez kapcsolódóan a 82. sz. főúton burkolatmegerősítést végzünk a Veszprém Aréna körfogalmi csomóponttól  a kádártai körforgalmi csomópontig. A megerősítés során a meglévő 6,9 – 7 m közötti burkolatszélesség nem változik.

- A kivitelezéshez kapcsolódóan több közművezeték áthelyezésre kerül és jelentős csapadékvízrendezés valósul meg a 82. sz. főút csomóponti környezetében.

- A kádártai körforgalmi csomópont előtt, a 82. sz. főút alatt lévő 15 m hosszú, 1,50 m szabadnyílású leromlott állapotú, téglaboltozatú áteresz elbontásra kerül és helyette új nagyobb vízelvezetési kapacitással bíró keretáteresz létesül.

- Az átkötő út két oldalán kandeláber sor épül, ami biztosítja a megfelelő megvilágítási értékeket – helyenként kiegészítve a gyalog- és kerékpárút mellett alacsonyabb fénypontmagasságú közvilágítási létesítményekkel.

- A projekt keretében 177 db fa és 18.000 db cserje kerül elültetésre az átkötő út és a csomópontok környezetében.

A projekt ütemezése

- A kivitelezési munkák 2022. január végével kezdődnek meg.

- Első ütemben az összekötő út földmunkái és a szükséges közműkiváltások készülnek el.

- A téli útüzemeltetési munkákat követően március közepétől várható a 82. sz. főút csomópontjának átépítése, mely előreláthatóan szeptember végéig tart. A csomópont átépítése több ütemben, forgalomkorlátozás bevezetése mellett  valósul meg.

- A kivitelezési munkák várható befejezése 2022 decembere.

Az építés ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozás kerül bevezetésre, mely elsősorban a 82. sz. főút forgalmát fogja érinteni. A 82. sz. főút csomóponti környezetének kivitelezése során jelzőlámpával irányított félpályás forgalomterelésre kell majd számítani. Emiatt jelentős torlódásra lehet számítani mind Kádárta mind Veszprém centrum irányából.

A 82. sz. főúti körforgalom kivitelezésének idejére a személyautót használóknak terülőútként a Hajmáskér irányába történő kerülést javasoljuk.

A forgalmirend-változásokról a beruházó NIF Zrt. folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

Kérjük szíves megértésüket és türelmüket a kivitelezés folyamán kialakuló kellemetlenségekért!

A projekttel kapcsolatos kérdéseiket, javaslataikat e tájékoztató megjelenésétől számított 15 napon belül az alábbi e-mail címen tehetik fel 2022. 02.15.-ig Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A kérdések és az azokra adott válaszok a tájékoztató közzétételétől számított 30 napon belül kerülnek fel a www.veszprem.hu honlapra, összesített formában.

A kivitelezési munkavégzéssel kapcsolatos észrevételeket, panaszokat a kivitelezést végző vállalkozó, a STRABAG Építő Kft. által üzemeltetett e-mail címre kérjük megküldeni: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Türelmüket ezúton is köszönjük!