Hogyan viseljük a maszkot? Az orrot is takarja!
2020. szeptember 15. kedd, 07:40 Koronavírus - Közlemények

Mennyi ideig használhatom? Elég, ha egy héten egyszer kimosom? Az orrom alatt van, az jó, nem?

Rengeteg kérdésünk lehet a maszkok helyes viselésével kapcsolatban. Ez nem is csoda, hiszen nem vagyunk hozzászokva ehhez a helyzethez. Fontos azonban, hogy megtanuljuk, hogyan is kell helyesen hordani a maszkokat, hogy azokkal valóban védelmet biztosítsunk egymás és magunk számára is.

Fontos tisztázni, hogy a maszkoknak alapvetően két típusa létezik: vannak az egyszer használatos és vannak a többször használatos maszkok – mondta dr. Erdő Ferenc háziorvos. Majd hozzátette, hogy az egyszer használatosak arra jók, hogy ha mi betegek vagyunk, és köhögünk vagy tüsszögünk, akkor ezekkel hatékonyan meg tudjuk óvni a környezetünket. A maszkok nevéből adódóan a használat után el kell dobni ezeket a termékeket.

A szakértő elmondta azt is, hogy

a textilmaszkok némiképp középutat képeznek, hiszen többször is lehet őket használni, de csakis akkor, ha minden este kimossuk ezeket.

Léteznek a professzionális, FFP3 maszkok is. Fontos tudni, hogy ezeket sem lehet napokon át hordani. A maszkokhoz jár használati utasítás is, amelyben leírják, hogy maximum hány órán keresztül véd a termék, pontosabban a termékben elhelyezett levegőszűrő. Ezeket az utasításokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

– A párás, átnedvesedett maszkot azonnal cseréljük ki, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet – tette hozzá a szakember.

A maszkhoz csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni.

Ha lecseréljük vagy megigazítjuk, mossunk előtte kezet, mert ha ez elmarad, a kezünkről könnyen a maszkra, onnan pedig a szervezetünkbe kerülhet bármilyen fertőzés.

Dr. Erdő Ferenc elmondta azt is, hogy a helyes maszkviselésnek egyetlen módja van: Az orrnyeregre kell tenni úgy, hogy az orrot és a szájat is teljesen befedje.

Nem lehet tehát az orrot szabadon hagyni. Akik így hordják a maszkot, helytelenül teszik.

 
 Bal oldalon a helytelen, jobb oldalon a helyes maszkviselés

A szociális távolság betartásának fontosságát is hangsúlyozta a szakember. Mint mondta:

Ha mindenkin lenne egy réteg maszk, és még a másfél métert is megtartanánk, közel sem fertőznénk olyan mértékben, mint ahogy azt a számok most mutatják.

Végezetül hozzátette: A semminél minden jobb. Ha nincs nálunk maszk, tekerjünk kendőt vagy sálat magunkra, de zárt helyre semmiképp ne menjünk úgy, hogy a szánkat és az orrunkat szabadon hagyjuk.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Varga Richárd)
 
A Kormány 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelete 2020. szeptember 21-től szabályozza a száj és orr eltakarását egyránt biztosító kötelező maszkhasználatot, aminek hiányát szigorúan szankcionálja! >>