A maszkhordás az alapvető védekezési eszköz
2020. október 25. vasárnap, 08:05 Koronavírus - Közlemények

Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben  mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

Szlávik János úgy fogalmazott, hogy hatalmas járványról lehet beszélni, amely nem csendesedik, és Magyarországon is emelkedik a fertőzések és halálesetek száma.

A szakember az IME egészségügyi szaklap konferenciáján kitért arra, hogy az influenzával összehasonlítva is veszélyesebb a koronavírus.

Amerikai adatokat ismertetve elmondta, ott 

évente 30-40 millió influenzás megbetegedésre 3040 ezer haláleset jut, míg a koronavírust már 6-8 millió amerikai kapta el, és már több mint 200 ezren haltak meg a vírus szövődményeiben. 

Magyarországon az elmúlt hónapokban nem volt magasabb a halálozás, mint a koronavírus előtti években, de ez nem minden országra igaz - mondta a szakember, példaként Angliát, Spanyolországot, Olaszországot és Franciaországot említve. "Egyértelmű, hogy a halálozások emelkedéséért a koronavírus felelős"  emelte ki.

 
Mintákat tesztelnek egy laboratóriumban (fotó: MTI)

A tesztelésről Szlávik János azt mondta, Magyarországon naponta 612 ezer tesztet végeznek, és azokból mutatják ki az egyre emelkedő számú pozitív eseteket. 

A mintavételek száma tavaszhoz képest jóval több, és próbálnak újabb és újabb technikákat találni a pozitív esetek felkutatására. Ezek közül a legmegbízhatóbb a PCR-teszt, amelyhez azonban speciális eszköz, szakértelem és megfelelő laboratóriumi háttér szükséges.

Az utóbbi időben használatos úgynevezett antigénalapú gyorstesztek is elfogadják a vírus kimutatására, ezek negyedóra után kimutatják a pozitivitást.

 
A maszkviselés az egyik alapvető eszköze a védekezésnek (fotó: MTI)

Kiemelte, a maszkviselés az egyik alapvető eszköze a védekezésnek, azonban nem kell a maszkokat misztifikálni. Hatékonyság szempontjából nincs nagy különbség közöttük, hiszen míg egy egyszerű maszk 95 százalékos, a sebészi maszkoké 9598, a speciális, ffp2, ffp3 maszkok 99 százalékos védelmet nyújtanak  közölte az infektológus.

Az utcán, a hétköznapi életben az egyszerűbb maszkok is védelmet nyújtanak, azonban a védekezés másik fontos eleme a távolságtartás. Ha ezt a kettőt betartjuk, szinte nulla a megfertőződés esélye.

Szlávik János beszélt arról is, hogy a koronavírus nem csak a tüdőt támadja, a kezdeti fázis után az összes szervet képes megbetegíteni, többek között szív-, máj-, veseelégtelenséget okozva. Ez mutatja a vírus veszélyességét. A fertőzöttek 1020 százaléka szorul intenzív ellátásra, és közülük 30 százalék hal meg.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti tünetek megjelenésekor nehéz megkülönböztetni az influenzát a koronavírus-fertőzéstől. Izgalmas megfigyelésnek nevezte, hogy a braziloknál, akik megkapták az influenzaoltást, enyhébb lefolyású volt a koronavírus-fertőzés. 

A koronavírus elleni védőoltásra térve a szakember elmondta, már több olyan törzskönyvezett oltás van Oroszországban és Kínában, amellyel több tízezer embert oltanak, és hatékonynak bizonyulnak.

Kétszáz oltóanyag-jelölt van úgynevezett preklinikai vizsgálatban, ebből tíz van fázis 3 státuszban, vagyis amikor már sok emberen, járványos körülmények között próbálják ki azokat. Két-három oltóanyagot már törzskönyveztek is. 

 
Az egyszerű, varrott maszk is 95%-os védelmet nyújt (fotó: MTI)

Szlávik János szerint a jövő év elején, közepén meglesznek ezek az oltások. Valószínűleg először az egészségügyi és szociális területen, a kiemelt infrastruktúrában dolgozókat, az idős, krónikus beteget oltják. 

Az átoltottság azonban még messze van  tette hozzá, hiszen ahhoz, hogy ez a vírus eltűnjön, az emberek 80-95 százalékát be kellene oltani. Ahhoz pedig, hogy a nagyobb járványokat elkerüljük, 5060 százalékos átoltottságra lenne szükség. "Ettől még nagyon messze vagyunk".


Forrás: Vehír / MTI