Polgármesteri tájékoztató
2020. november 11. szerda, 15:48 Koronavírus - Közlemények

Tisztelt Veszprémiek!

A Miniszterelnök hétfői bejelentése óta tudjuk, hogy új, még szigorúbb szakaszához érkezett a világjárvány elleni védekezés.

Tovább kell növelnünk a fegyelmezettségünket, tovább kell szűkítenünk a mozgásszabadságunkat, és tovább kell csökkentenünk a találkozásaink számát, hogy lassítsuk a vírus terjedését, hogy védjük saját egészségünket, hogy a máris agyonterhelt egészségügyi rendszer működése mindvégig helyt tudjon állni.

Mindannyian jól tudjuk: egyedül nem megy. Valamennyien kellünk az eredményes védekezéshez!

Ezért kérek mindenkit a szerda 0 órától hatályba lépő rendszabályok önkéntes követésére, részletek itt > Magyar Közlöny

- Este 8-tól reggel 5 óráig kijárási tilalom lesz országosan, így a városban is. Ez alól mentesül az igazolt munkavégzés esete, illetve az egészségvédelmi cél. Kivétel továbbá a kutyasétáltatás a lakóhely 500 méteres körzetén belül. Köszönjük Ovádi Péter országgyűlési képviselőnknek, akinek javaslatát elfogadta a kormány.

- Az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az üzletben, a lottózóban, valamint a nemzeti dohányboltban tartózkodni. Este 7 és reggel 5 óra között az üzlet, a lottózó, valamint a nemzeti dohánybolt köteles zárva tartani. Este és reggel 5 óra között a gyógyszertár és az üzemanyagtöltő-állomás nyitva tarthat.

- Tilos minden gyülekezés és csoportosulás!

- Minden önkormányzati fenntartású intézményben megtesszük a szükséges intézkedéseket, így bezár a Veszprémi Petőfi Színház, a Pannon Várszínház, a Kabóca Bábszínház, a Laczkó Dezső Múzeum, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, az Agóra Veszprém Kulturális Központ, a Művészetek Háza Veszprém, a Veszprémi Állatkert, a mozi, az edző- és fitnesztermek, valamint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a városi uszoda és a stadion is.

- Töröljük a rendezvényeket, elsőként a Bakony Expot és a szokásos karácsonyi vásárokat.

- A tavasszal létrehozott segélykérő és bejelentő telefonszámokat újra aktíváljuk, így bárki, aki egyedül érzi magát, vagy segítségre van szüksége, az ezeken a számokon jelentkezhet: a +36 20 432 5845, vagy +36 20 432 4170, Illetve az Önkormányzat információs vonalain: +36 20 279 7922 vagy a +36 20 271 8221. További részletek itt >>

- A középiskolák és egyetemek áttérnek az online oktatásra.

- Az óvodai, bölcsődei és egészségügyi intézmények dolgozóit folyamatosan tesztelik majd.

- A kormány munkahely-megtartási programját követve igyekszünk segíteni a helyi vállalkozókat.

- A V-Busz sűríti járatait, hogy a csúcsidőben minél kevesebb ember utazzon egy járművön. Orrot és szájat eltakaró maszk viselése a buszjáratokon is kötelező, ennek hiányában az utas leszállítható a járatról.

 - A vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása idejére megengedett a tartózkodás.

- A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti, gazdasági, vagy oktatási céllal.

- Esküvők csak a járványiügyi szigorítások betartásával szervezhetők.

- Temetéseken maximum 50 személy lehet jelen.

A polgármesterek megkapták a felhatalmazást, hogy a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén, közterületein, illetve nyilvános helyein meghatározza a maszkviselést.

Ennek alapján Veszprémben 2020. november 12. csütörtök 05:00 órától kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése:

 
- minden buszmegállóban
- a buszpályaudvar teljes területén
- a vasútállomás teljes területén
- a belvárosban
- minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban
- a vásárcsarnok területén.

Az utcanevek listáját is tartalmazó rendelet a honlapunkon letölthető itt >>

A rendelkezések szigorúsága saját érdekünk, a fegyelmezett, felelőségteljes magatartás és az előírások betartása kulcsfontosságú mindannyiunk számára. Azzal sem követünk el hibát, ha a fentieken kívül máshol is viseljük a maszkot.

A kormány elrendelhet szigorúbb óvintézkedést, amennyiben nem csillapodik a megbetegedések száma. Azonban az élet nem korlátozható teljesen: munkába járunk, iskolába és óvodába visszük gyermekeinket, bevásárolni megyünk a szükséges élelmiszerekért, azonban ennél többre most nincs lehetőségünk.

Ha a következő 30 napban komolyan vesszük az előírásokat, helyesen hordjuk a maszkot, kerüljük a társas érintkezést, rendszeresen fertőtlenítünk, tartjuk a távolságot, akkor remélhetőleg a karácsonyt és az ünnepeket már nyugodtabb, biztonságosabb, önfeledtebb körülmények között tölthetjük egészségben. Ennél pedig semmi nem lehet fontosabb!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Veszprém, 2020. november 11.

Porga Gyula