Újabb világbajnokság házigazdái leszünk
2012. július 14. szombat, 06:48 Sporthírek

Ez alkalommal a tájékozódási kerékpárosok érkeznek hozzánk augusztus végén, hogy összemérjék tudásukat abban a mezőnyben, ahol Veszprémet többek között Horváth Marcell fogja majd képviselni.

A több mint 30 országból érkező, mintegy 450 versenyző részvételével zajló tájékozódási kerékpár világbajnokság részleteit július 11-én ismertették a városházán. A sportág történetében először fordul elő, hogy minden korosztály, így a junior, a férfi, illetve a szenior indulók is ugyanakkor, egy helyszínen mérkőznek meg a világbajnoki címekért, augusztus 20-a és 25-e között.
 

Ments Miklós
 
Ments Miklós, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, sok kategóriában az eddigi legnagyobb világbajnokságra számíthatunk, idén 31 ország képviselteti magát a versenyen, köztük olyan országokkal, akik eddig még soha nem indultak vb-n: így Brazília, Románia, Törökország és Tajvan is indít versenyzőket. Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államok első alkalommal érkezik hivatalos csapattal, valamint Új-Zéland több éves szünet után, az idei évet választotta a visszatérésre.
A verseny augusztus 20-án a hosszútáv selejtezővel veszi kezdetét, másnap a sprint szakasz következik, 22-én a középtávú futamot kell teljesíteni a versenyzőknek, 23-án a szeniorok sprintelnek, 24-e a váltófutamé, 25-én a hosszútáv döntőjére kerül sor, melynek célállomása az Óváros-tér, Veszprémben. Eddig nem használt, új terepeken is zajlik majd a verseny, lesznek szakaszok, amiket katonai terepen kell majd teljesíteniük az indulóknak.


Porga Gyula
 
Porga Gyula polgármester elmondta, Veszprémnek is érdeke volt, hogy ez a világbajnokság idekerülhessen városunkba. Amellett, hogy így népszerűsíteni lehet ezt a fiatal sportágat, a városnak közvetlen anyagi haszna is származik belőle. – A világ elitjét látjuk majd vendégül 30 országból, akik Veszprém szolgáltatásait igénybe véve településünk gazdaságát erősítik – fogalmazott.
A tájékozódási sportok lényege, hogy a versenyzők a start és a cél közötti utat a meghatározott sorrendű ellenőrzési pontokon áthaladva, térkép és tájoló segítségével tegyék meg, minél rövidebb idő alatt. A 2012. augusztus 20-25-e közötti világbajnokságon a juniorok között induló hatfős magyar különítményből négy versenyző is veszprémi: a Horváth testvérek, a háromszoros eb-győztes Marcell és Gergő, valamint Bedő Csaba és Németh Bence.
Forrás: Vehír.hu