Minden kérdés végére pont került
2018. február 02. péntek, 14:10 Sporthírek

A királynék városának két atlétikai egyesülete közös sajtótájékoztatót tartott a városházán, ahol elhangzott, a VEDAC nem kér átigazolási díjat az SVSE-től.

Péntek délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott városunk két atlétikai egyesülete, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Sportolj Velünk Sport Egyesület (SVSE).

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, a VEDAC vezetősége nem hosszabbította meg futóedzője, Tóthné Stupián Anikó tavaly december végén lejáró szerződését. Tóthné Stupián Anikó ezt követően saját sportegyesületében, az SVSE-ben kívánta folytatni munkáját, ahova tanítványai nagy számban követték is őt.

 

Bartha László, Tóthné Stupián Anikó, Porga Gyula, Németh Attila,
Török Krisztián és Edvy László

– A decemberi hónap egy kicsit forróra sikerült a veszprémi atlétika életében. Nem örültem a döntésnek, de tudomásul kell venni, hogy az életben adódnak olyan szakmai és személyes konfliktusok, amelyek ilyen szakadáshoz vezetnek – mondta Porga Gyula, Veszprém város polgármestere.

A városvezető hozzátette, mindvégig figyelemmel kísérte az ügy alakulását, amely a mai napon végső nyugvópontra került. Két sarkalatos kérdésben is megegyeztek a felek, az Egyetemi Stadion közös használatában és a VEDAC-tól távozó sportolók nevelési költségtérítésében is egyezségre jutott a VEDAC és az SVSE.

– A veszprémi sport nem annyira gazdag, hogy Tóthné Stupián Anikó műhelyét elengedjük. Emellett az is fontos, hogy a VEDAC, mint az elmúlt évek egyik legfőbb sikerkovácsa, továbbra is sikeresen működhessen – tette hozzá a városvezető, aki biztos benne, hogy mostantól ismét a sportsikerek kerülnek majd fókuszba a veszprémi atlétika életében.

 

Németh Attila és Török Krisztián

Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, gyorsan kikristályosodott előttük, hogy az SVSE nem működhet a VEDAC kompromisszumkészsége nélkül.

– Muszáj volt felvállalni a segítésüket. A jogosan követelhető, több mint négymillió forintos nagyságrendre rúgó nevelési költségtérítést azonban nem volt egyszerű elengedni. Az atlétika nem egy túlfinaszírozott sportág, egyetlen egyesület sem teheti meg, hogy lemondjon arról a forrásról, ami jár neki. Hosszas egyeztetés után mégis úgy gondoltuk, hogy ez a helyes megoldás – árulta el Német Attila. Hangsúlyozta, lezártnak tekintik a két klub közötti konfliktust, s bízik abban, hogy a jövőben zavartalanul készülhet egymás mellett mindkét fél.

– Mi nem az atlétikából, hanem az atlétikáért élünk. Azért engedtük el ezt a díjat, hogy ne rajtunk múljon az SVSE-s sportolók megfelelően fel tudnak-e készülni – tette hozzá Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója.

 

Bartha László és Tóthné Stupián Anikó

Tóthné Stupián Anikó, az SVSE elnöke megköszönte mindazok támogatását, akik a bizonytalan időszakban is mögé álltak.

– Örömteli, hogy ilyen rövid idő alatt minden kérdésre sikerült választ találni, mostantól csak a szakmai munkára összpontosíthatunk – tette hozzá a tréner, aki közel száz sportolót igazolt át egyesületébe, akikkel öt edző foglalkozhat majd a jövőben.

Bartha László, az SVSE munkatársa szintén örömét fejezte ki, hogy rövid idő alatt sikerült megoldást találni egy párját ritkító helyzetre.

– Köszönjük a VEDAC-nak, hogy nagyvonalúan lemondtak a nevelési költségtérítés összegéről, így nyugodtabban gazdálkodhatunk. Úgy vélem ez a kompromisszumos megoldás a két fél között hosszútávon is működni fog, s akár az eredményességünket is növelheti.

Újságírói kérdésre válaszolva Porga Gyula polgármester elmondta, az önkormányzat a korábban megkötött szerződés értelmében továbbra is évi 25 millió forintos tétellel támogatja a VEDAC-ot, a készülő költségvetésben pedig az SVSE működésére is szánnak forrást.

Emellett egy új sporttámogatási rendszerről is szó esett. Azok a városi sportolók, akik jó eséllyel pályáznak olimpiai részvételre – Kéri Bianka, Kónya Ádám, Orbán Éva, Rasovszky Kristóf – külön önkormányzati támogatásban részesülnek.

Forrás: Vehír.hu