Együttműködési megállapodást kötött Veszprém és Sepsiszentgyörgy
2020. november 12. csütörtök, 16:18 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódó együttműködési megállapodást kötött Veszprém és Sepsiszentgyörgy.

A járvány miatt online kapcsolat segítségével írták alá a felek az egyezményt. Navracsics Tibor, az EKF-program koordinálásáért felelős kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy a két testvérváros szövetkezik arra, hogy a programsorozatra való felkészülés és a megvalósítás terén is együttműködjön. Kiemelte, az EKF program azért jött létre, hogy hidat teremtsen városok között, hogy közelebb hozzon egymáshoz közösségeket, és hozzájáruljon az európai identitás kialakításához.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, 2015-ben Sepsiszentgyörgy is pályázott Székelyföld nevében a címre, és bár nem jártak sikerrel, a pályázati programjukat a következő három évben megvalósítják. Hozzátette, a kultúra felhasználásával a falak és előítéletek lebontására törekednek, valamint arra, hogy megmutassák Székelyföldnek az igazi arcát.

Veszprémben Porga Gyula és Navracsics Tibor, Sepsiszentgyörgyön Hegedüs Csilla és Antal Árpád írták alá a megállapodást, a kivetítőn jobbra Varga Fruzsina

Porga Gyula polgármester arról beszélt, az EKF-pályázat központi gondolata volt az együttműködés, amely Veszprémre és régiójára vonatkozott. Ezt bővítve tavaly Debrecennel és Győr önkormányzatával is megállapodást kötöttek. Hangsúlyozta, a programban Európának közvetíteni kell a magyar kultúrát, amelyhez szervesen hozzájárulhat Székelyföld kulturális fővárosa, Sepsiszentgyörgy is. Emlékeztetett, a dokumentum megerősíti a városok között 30 éve megkötött testvérvárosi megállapodást.

Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője, kultúráért felelős ügyvezető alelnöke arról beszélt, a partnerséggel azt szeretnék elérni, hogy Európa-szerte megismerjék Sepsiszentgyörgy és Székelyföld 21. századi arcát, amelyben a hagyományőrzés és a kreativitás megfér egymás mellett.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke felidézte, a két város közötti kapcsolatok az 1970-es évekre nyúlnak vissza, és amely a kulturális után az önkormányzati szintre és a sport területére is kiterjedt.

Az együttműködést Sepsiszentgyörgy részéről Varga Fruzsina, a város alpolgármestere koordinálja.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Pesthy Márton)
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: