Versek a peronon Veszprémben is
2021. július 16. péntek, 04:13 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Június eleje óta több vasútállomáson a menetrend mellett magyar költeményeket is mondanak a hangosbemondók. A kezdeményezést még tavaly hívta életre a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület, a céljuk pedig ezzel, hogy kimozdítsák az irodalmat a klasszikus terekből.

Mi lenne, ha versek szólalnának meg az erdőben? Vagy a parkolóban. Ha verseket olvashatnánk a város falfelületein. Minden bizonnyal sokkal izgalmasabbá válnának azok a hétköznapi pillanatok, amiket ezeken a helyeken töltünk, mondjuk várakozással vagy a munkába, iskolába, boltba való sétálással.


Czompó Gábor

Hasonlóra gondolt Czompó Gábor, a 2019-ben alakult Balatonalmádi Aranyhíd Egyesület társ-elnöke is, amikor először gondolkodott el azon, hogy kivigyék a verseket az utcára.

A magyar kulturális értékek támogatása a kezdetektől fogva célunk volt – mondta el csütörtökön a veszprémi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón az ötlet kapcsán.

Aztán Mihály Péter zalaegerszegi színésszel beszélgetve felvetődött az ötlet, hogy mi lenne, ha egyszer csak versek hangzanának el szokatlan helyeken. Még abban az évben sikerült is elindítani a projektet Balatonalmádi három strandján, ahol többek között Kemény István, Szálinger Balázs, Nagy Péter, Mihály Péter és Holecskó Orsolya előadásában szólaltak meg a klasszikus és kortárs magyar költészet remekei.

2020-ban a MÁV Zrt. segítségével a Vers a parton! után elindulhatott a Vers a peronon! akció, amely során balatoni vasútállomások hangosbemondóin keresztül hallgathatják a verseket a vonatra várakozók, ezzel együtt pedig regionális méretűvé nőtte ki magát a kezdeményezés.


A sajtótájékoztatón élőben is olvastak fel verset művészek, Gáspár Sándor (képünkön) mellett Szálinger Balázs költő és Halas Adelaida színésznő

Idén aztán sikerült újabb szintet lépniük: immár az ország 78 vasútállomásán, valamint több buszállomáson szólalnak meg a versek színészek, zenészek, költők segítségével, a kulturális programsorozatot pedig a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogatja.

Varga Richárd, az EKF irodalmi projektjeiért felelős projektmenedzsere elmondta, már a pályázat összeállításakor sokat gondolkodtak azon, hogy jó lenne az irodalmat kimozdítani a klasszikus irodalmi terekből, s minél több helyre eljuttatni.

„Az irodalom az életünk természetes része, nem egy tőlünk különálló dolog. Szeretnénk ezt megmutatni a programsorozattal, ahogy azt is, hogy a versek jóval többek annál, ami a középiskolai tanulmányainkból megmaradt a fejünkben: segítenek megérteni önmagunkat, más embereket, a minket körbevevő világot. Ráadásul a vasútállomásról számos költemény juthat eszünkbe, tehát nagyon is indokolt, hogy itt szólaljanak meg a versek.”

Mindemellett az együttműködés annak is szép példája, hogyan tud egy-egy civil szervezet bekapcsolódni az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba.


Varga Richárd

Czompó Gábor hozzátette, szeretnék, ha még ennél is többekhez juttathatnák el a klasszikus és kortárs magyar verseket, az eddigi együttműködő partnereknek pedig köszönetét fejezte ki az ebben nyújtott segítségért.

Az országos irodalmi eseménysorozat október 6-ig tart, amely alatt összesen 35 verset hallgathatnak meg az utazók.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila
 

Kulturális oldalak, folyóiratok: