Együttműködik az Érseki főiskola és az EKF2023 program
2022. április 19. kedd, 00:37 Európa Kulturális Fővárosa 2023

A sikeresen megkezdett együttműködést megerősítve szorosabbra fűzi a kapcsolatot a Veszprémi Érseki Főiskola és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósításáért.

Erről írt alá megállapodást dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos jelenlétében dr. Sebestyén József, a főiskola rektora és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése mellett az, hogy az itt élők is aktívan részt vehessenek a kulturális élet minél szélesebb kínálatának kialakításában. A VEB2023 EKF programjában ezt segíti az alakuló KözTér hálózat is, amelynek segítségével a város lakói még könnyebben elérhetik a helyi kulturális értékeket és életet.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Érseki Főiskola együttműködése is egy ilyen helyszínen, a Jutasi KözTéren kezdődött el az idei év elején.

A tervek szerint a Főiskola aktívan részt fog venni a Jutasi KözTér programjainak kialakításában és lebonyolításában. A Jutasi lakótelepen zajló közösségfejlesztési projektet „fogadják örökbe", ami azt jelenti, hogy a hallgatók részt vesznek a heti rendszerességgel megvalósuló közösségfejlesztési programokban, aktívan bekapcsolódnak a tervezett futókörhöz kapcsolódó események szervezésébe, és részt vesznek az őszi Jutasi pikniken és annak nyári előrendezvényein, a mini piknikeken.

A KözTér helyszínt ad majd a hallgatók által kezdeményezett olyan saját programoknak is, amelyek jól illeszkednek a VEB2023 EKF céljaihoz, és rendkívüli tanórák is lesznek itt.

A Főiskola az együttműködés megkezdése óta arról is döntött, hogy a diákok Jutasi KözTéren végzett munkáját a kultúrkredit rendszerben elfogadja, így az része lesz a tanulmányi programnak is.

Az együttműködés Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa számára azért előnyös, mert a főiskola hallgatói is részt vehetnek a VEB2023 EKF Ragyogók nevű önkéntes programjában, valamint a Jurtasi KözTéren szakmai gyakorlatosként is számítanak rájuk.

Az együttműködési megállapodás aláírása után Markovits Alíz elmondta, a kulturális év sikere érdekében újabb fontos lépésnek tartja, hogy az együttműködéssel tovább erősödhet a VEB2023 EKF önkéntes csapata: olyanok fiatalok csatlakoznak, akik nagy felelősséggel és elkötelezettséggel állnak társadalmi és szociális értékek mellett.

„A Veszprémi Érseki Főiskola és a VEB2023 EKF együttműködésével szeretnénk közösen kihasználni a főiskola és az EKF program közös erkölcsi-kulturális alapértékeit, és az együttműködésünket úgy elindítani, hogy annak legértékesebb elemei hosszú távon, a Európa Kulturális Fővárosa programév után is folytatódjanak.” – mondta.

Dr. Sebestyén József főiskolai tanár, a főiskola rektora azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy „A Veszprémi Érseki Főiskola kiemelt céljának tekinti, hogy Veszprémben és a régióban olyan szellemi központtá váljon, amelyet a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenység, az önkéntesség kultúrájának erősítése és a nemzetgazdaság számára hasznos humáninnovációs képesség jellemez.”

Elmondta, hogy a főiskola a felsőoktatási alapfeladat-ellátás mellett lelki- és hivatásgondozó, illetve tehetséggondozó szolgáltatói profil kialakításába fogott, amely szolgáltatásokat 2023-tól szeretnénk bekapcsolni a VEB 2023 vérkeringésébe. Hozzátette:

„Szociális szakember-képző és pedagógus-továbbképző intézményként örömmel csatlakozunk olyan szervezetekhez, kezdeményezésekhez és programokhoz, amelyekkel együttműködve meg tudjuk valósítani a társadalmi és kulturális elköteleződés, nem utolsó sorban pedig az önkéntesség életérzésének disszeminálását.”

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos a főiskola és a város közös történelmi kulturális alapjaira utalva az önkéntesség szerepét hangsúlyozta.

„Külön örülök, hogy az Érseki Főiskola diákjai bekapcsolódásukkal is erősítik az önkéntes programunkat, mert a VEB 2023 EKF programmal az egyik célunk az, hogy az önkéntesség Magyarországon is elnyerje azt a társadalmi megbecsülést, amelyet Európa más országaiban már természetesnek tartanak az emberek. Ebben számítunk a Főiskola hallgatóinak szilárd erkölcsi alapjaira és példamutatására.”


Forrás: VEB2023 Zrt.
Kép: Toroczkai Csaba

Vissza az oldal tetejére >>

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: