Közös siker
2011. január 14. péntek, 15:22 Gazdasági hírek

 

„A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk” elnevezésű pályázat záró rendezvényére került sor csütörtökön délután. Még 2008. decemberében 218 millió forint támogatást nyert el a Veszprémi Állatkert a tematikus turisztikai fejlesztés pályázatra, mely öt projektelemből áll.  Mára elkészült a Csimpánzvilág, a Böbe majom tanodája oktató- és kiállítóház, a Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, az Afrika ház és az Erdei mesterségek tanösvénye. A projekt záró rendezvényét január 13-án délután tartották a Zsiráfházban.


Dr. Navracsics Tibor

– Egy projektet lezártunk, és egy tehetséges igazgatót dicsérhetünk a mai napon. A veszprémi állatkertbe évente négyszer annyi látogató érkezik, mint ahányan a városban élnek. Ez a projekt jelképezi, hogy van értelme az ilyen fejlesztéseknek. Az állatkertünk országos hírű az igazgató úr fejlesztéseinek köszönhetően, talán a tágabb régiókat is átléphetjük. Veszprémnek akkor van jövője, ha nyitott marad az idelátogatók számára. Így biztosíthatjuk, hogy Veszprémbe érdemes eljönni, van más látnivaló is az állatkerten kívül – mondta ünnepi köszöntőjében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

 
 
Dr. Temesvári Balázs                      Porga Gyula       

– Most mindenkit egy projekt zárása, valamint egy év nyitása alkalmából köszönthetek – fogalmazott Porga Gyula polgármester köszöntőjében. – Amikor a veszprémi állatkertbe látogatunk, mindig befejezünk egy fejlesztést, de már a következőről tárgyalunk. Ami itt lezajlott, minta számunkra. Sigmond István nyugalmazott igazgató lerakta a stabil alapokat, amire lehet építkezni. Az önkormányzat számára szép példa, hogyan lehet megfelelő alapokon dolgozni. Ígérem, mi is így fogunk dolgozni.

Dr. Temesvári Balázs, a KDRFÜ ügyvezetője beszámolt róla, milyen öröm számára, amikor részt vehet veszprémi fejlesztéseken. – Fontos beruházás záró rendezvényén vehetünk részt. Együtt kezdtük el Sigmond igazgató úrral, most Török igazgató úrral fejeztük be. A projekttel hozzájárultunk, hogy tartalmasabb legyen a város jó híre. Amellett, hogy turisztikai hírnevét növeli, hiánypótló is.
 
Török László
 
A Csimpánzvilágot 2009. május 6-án adták át, s hatalmas közönségsikerre tett szert. Ma már összesen nyolc csimpánz él a télen-nyáron látogatható, üvegfallal elválasztott kifutókban. A fejlesztések második eleme a Böbe majom tanodája oktató- és kiállítóház volt, majd 2010. március 4-én nyitotta meg kapuit a Kölyökdzsungel játszóház és terrárium. Szeptemberben készült el az Afrika ház, amely négy zsiráfbikának ad otthont. Novemberben adták át az utolsó projektelemet, az Erdei mesterségek tanösvényt. A pályázat összköltsége 587 millió forint, melynek 36,7 százalékos támogatása volt.
 
– A fejlesztési támogatás segítségével megvalósult látogatóbarát beruházásoknak köszönhetően a veszprémi állatkert népszerűsége, nemzetközi szakmai megítélése folyamatosan nőtt, és a turisztikai szektort is érzékenyen érintő gazdasági válság ellenére növelni tudta látogatottságát és bevételeit, valamint az elmúlt két év alatt hat új munkahelyet sikerült létrehozni. Ez a siker közös siker – fogalmazott Török László igazgató.
Forrás: Vehír.hu