Struktúraváltás a kórházban
2011. január 27. csütörtök, 04:01 Gazdasági hírek

A projekt sikeres megvalósítása nem csak Veszprém város és a megye, hanem a régió betegellátásában is minőségi előrelépést jelent.

 
 
Közel öt milliárd forintból valósul meg a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház struktúraváltása a TIOP 2.2.4/09/1 pályázati kiírásra benyújtott sikeres pályázat segítségével. Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt támogatási szerződését 2010. szeptember 8-án írta alá dr. Rácz Jenő főigazgató a kedvezményezett egészségügyi intézmény részéről és Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója. A projekt nyitórendezvényét 2011. január 26-án tartották a kórház Csillag termében.
 
A projektnyitó rendezvényen megjelenteket a kórház főigazgatója, dr. Rácz Jenő köszöntötte, aki beszédében a beruházás jelentőségét hangsúlyozta és a kórház tervezett fejlesztéseit foglalta össze. – A projekt azon fázisába érkeztünk, amikor már nem csak beszélünk a fejlesztésekről, hanem a konkrét megvalósítás következik. Az ezzel járó problémák csak most fognak megjelenni. Ahhoz, hogy működni tudjunk, komoly fejlesztésekre van szükség. Ezúton kérek elnézést azoktól a betegektől, akik a következő két évben elviselik az átalakításokkal járó kellemetlenségeket – mondta.

Dr. Rácz Jenő
 
Ezután a kormány rövidtávú egészségpolitikai célkitűzéséről tartott tájékoztatót dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Előadásában utalt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár veszprémi látogatására, aki az egészségügy nehéz helyzetéről és a lehetséges fejlesztésekről beszélt.
 
– A 2011-es év nem a finanszírozás, hanem a struktúra éve. A lehetőség nyitva van, hogy együtt gondolkodhassunk. Az egészségüggyel kapcsolatos elvek a Semmelweis Tervben érvényesülnek, amelyről államtitkár úr is beszélt. Az országjáró körút azt a célt szolgálja, hogy rálássunk az intézmények problémáira, arra, hogy milyen átalakításokat kell elvégezni. Fontos, hogy a támogatások megfelelően legyenek kiosztva. Az egészségügy sarkalatos problémája, hogy az orvosok külföldre mennek dolgozni. Ezen változtatni kell, valamint meg kell szüntetni a megélhetési orvoslást – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Dr. Cserháti Péter
 
A „Struktúraváltás a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.-nél” című projekt fejlesztési célkitűzéseit és tényadatait Szajkó Viktória projektmenedzser ismertette a rendezvényen. Előadásában kiemelte, a projekt célja, hogy mind az igénybe vevők, mind a szolgáltatást nyújtó részére biztonságos ellátást garantáló, magas technológiai színvonalú, értékálló kórházi környezetet hozzanak létre, átláthatóbbá váljék a kórházi működés, javuljon a betegellátás szervezettsége, és mindez hosszútávon fenntartható legyen.
 
 
A projektmenedzser ismertette a fejlesztés számadatait: a 4 794 386 396 forint elszámolható költséget tartalmazó projekt 90 százalékos támogatási intenzitást élvez, ez meghaladja a 4,3 milliárd forintot, az önrészt – melynek összege 479 millió forint – a tulajdonos, a Veszprém Megyei Önkormányzat biztosítja. A projektben 2 595 611 444 forint értékű orvosi gépműszer és informatikai eszközbeszerzés szerepel, építési beruházásra pedig 1 milliárd 580 ezer forintot fordítanak.
A fejlesztés megvalósításának kezdete óta szerződést kötöttek a közbeszerzési feladatok lebonyolítására, a kiviteli tervek elkészítésére és a kommunikációs feladatok elvégzésére, továbbá folyamatban van a minőségbiztosítási tevékenység, a tervellenőr, a beruházás bonyolító és a külső projektmenedzsment szervezet kiválasztási eljárása. Szajkó Viktória kiemelte: a projekt sikeres megvalósítása nem csak Veszprém város és a megye, hanem a régió betegellátásában is minőségi előrelépést jelent.
 
A projektnyitó rendezvényen az elhangzott szakmai tájékoztatóból az egyes fejlesztési területek részleteit ismerhették meg a jelenlevők. Prof. dr. Nagy Attila, a Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa elmondta: a struktúraváltás program központi eleme a sterilizáló áthelyezése, műszereinek újra cserélése, valamint a műtőblokk ésszerű felújítása panel-blokkos műtők kialakításával, kommunikációs rendszer kiépítésével.
Az akut műtéti ellátás biztonságának fokozása érdekében új műtőegységet is kialakítanak. A beruházással a műtétes szakmák lelkét képező sterilizáló, műtőblokk és központi intenzív osztály olyan szervezeti egységgé válik, amely a legkorszerűbb kórházépítési normáknak is megfelel.
 
A belgyógyászati tömb és a szubintenzív fejlesztéséről, valamint a betegfogadás, irányítás és tájékoztatás rendszerének átalakításáról dr. Tótth Árpád stratégiai igazgató tartott előadást. Bemutatta a jelenlegi belső betegutakat, majd ismertette a projektben létrejövő hatékony, gyors, ügyfélbarát és egységes ügyfélmenedzsment felépítését, mely megszünteti a szűk keresztmetszeteket, korszerű technikai eszközökkel biztosítja a feladatellátást. A betegtájékoztatás egységessé és ügyfélközpontúvá válik, akadálymentes, fejleszthető környezet fogadja a betegeket, és létrejön egy veszélyhelyzetben ütőképes szervezési-vezetési pont – ismertette az igazgató.
 
Forrás: Vehír.hu