Tanácskozás a katasztrófáról
2011. január 30. vasárnap, 23:22 Gazdasági hírek

Közvetve vagy közvetlenül, de minden emberi tevékenység veszélyezteti a környezetet – mondta Kristóf János rektorhelyettes.

A Magyar Tudományos Akadémia VEAB és a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a PE-ÖKORET Spin-off Zrt. közös szervezésében Vörösiszap-katasztrófa tudományos szemmel címmel fórumot tartottak január 28-án délelőtt a VEAB székházában. Dr. Bense László Erik, az MTA VEAB Környezetjogi- és Környezetgazdasági Munkabizottságának társelnöke köszöntötte a vendégeket, majd elmondta: a mai konferencia célja, hogy elemezzék a valóságot, és a speciális és a generális prevenciót is elérje a mai tanácskozás.

– Drámai és szomorú aktualitása van a mai tanácskozásnak. Tudjuk, hogy több évtizede háborúban állunk a természettel, nekünk, embereknek mindig a vesztes ütközetek jutnak. A 2010. október 4-án történt eseményeket az állam vizsgálhatja, de egyedül nem tudja elvégezni a feladatokat – köszöntötte Némedi Lajos alpolgármester a város és a megye nevében a megjelenteket.

 

Némedi Lajos alpolgármester

– Közhely, de igaz, hogy egy ország állampolgárának életszínvonalát az eladott termékek, szolgáltatások határozzák meg – fogalmazott dr. Kristóf János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese. – Közvetve vagy közvetlenül, de minden emberi tevékenység veszélyezteti a környezetet. Az ipar is ilyen ágazat, a laikus ember pedig a mérnököket teszi felelőssé a katasztrófákért. A rendszerváltás óta nem sok dolog változott az iparban, a fő cél a profitmaximalizálás maradt. Minden ipari tevékenységnek van kockázata, de az csökkenthető. Ennek a tanácskozásnak nem csak az a hozadéka, hogy elemezzük, miért történt, hanem hogy a laikus állampolgár is információt kapjon.

Ezután Kovács Zsófia, a PE-ÖKORET Spin-off Zrt. munkatársa mondott köszönetet mindazoknak, akik elfogadták a meghívást, majd prof. dr.Tarr György, az MTA VEAB Környezetjogi- és Környezetgazdasági Munkabizottság elnöke megnyitotta a konferenciát. – Rendkívül fontos a mai tanácskozás, mert az előadók által megjelenik életünkben a múlt, a jelen és a jövő. A katasztrófák váratlanul történnek meg. Úgy kell vizsgálnunk és értékelnünk, hogy a jövőben olyan magatartást tanúsítsunk, hogy katasztrófák ne következzenek be, ha mégis, minél kisebb károkat okozzanak. A múltat, a jelent és a jövőt  egységben kell szemlélnünk. Ezeknek a katasztrófáknak nem szabadna soha többet bekövetkezniük, az emberi életet minden körülmények között biztosítani kell – mondta az elnök.

A megnyitó után dr. Papp Sándor egyetemi tanár Környezeti konfliktusok – megelőzés vagy kárelhárítás? című előadása következett. A nap folyamán előadást tartott még dr. Horváth Erzsébet egyetemi docens (Vörösiszap-katasztrófa – hogyan tovább…), dr. Kótai László tudományos főmunkatárs és dr. Szépvölgyi János, az MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet igazgatója (Vörösiszap: Hulladék vagy valami más?), Némedi Lajos (Környezetvédelem az alapoknál) és dr. Hegyi István főorvos, a San Marinói Nemzetközi Akadémia asszisztens docense (A genetika szabályozásának problémája).

Forrás: Vehir.hu