Fejlesztések a legöregebb bölcsődékben
2011. február 03. csütörtök, 08:42 Gazdasági hírek

Mintegy százmillió forintos fejlesztést és bővítést hajtanak végre két veszprémi bölcsődében. Nő a férőhelyek száma is.

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2008-ban írt ki pályázatot bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésére és kapacitásuk bővítésére. A nyertesek a beruházás értékének akár 90 százalékát is megkaphatták vissza nem térítendő európai uniós támogatásként. Az intézmények számára minimum 20, maximum 80 millió forint volt az elnyerhető összeg. A kiírásra a régióból összesen 14 pályázat érkezett be, közülük 10 nyertes született, az intézmények összesen 676 639 442 forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek el a pályázatokban megfogalmazott projektjeik megvalósítására.

Veszprémben kettő fejlesztés valósulhat meg a maximális támogatási összeggel, 80,68 százalékos támogatási intenzitással. A Közép-dunántúli Operatív Program keretében benyújtott pályázaton a Napsugár és Hóvirág Bölcsődék fejlesztésére, kapacitásbővítésére összesen 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el VMJV Önkormányzata. A projekt teljes költségvetése 99 147 732 forint.

A Veszprémben működő bölcsődék közül a legidősebb a Napsugár, utána közvetlenül a Hóvirág nyitott a városban. A nagyobb beruházás az előbbiben lesz, ott új csoportot alakítanak majd ki, ennek köszönhetően a férőhelyek száma 18-cal emelkedik.

A Hóvirág Bölcsődében részleges integrációt valósítanak meg, egy pavilon felújításával a fejlesztést követően 12 fővel nő a férőhelyek száma. A nem integrálható NSI-s gyermekeket a jövőben közvetlenül egy egészséges gyermekekből álló, 12 fős csoport mellett helyezik el, közös mosdókkal és közös udvarral. Az épületrész akadálymentes bejárattal is bővül.

A közbeszerzési eljárás során a kivitelezés feladatait a Kuti és Fia Kft. nyerte el, a Napsugár Bölcsődében február 1-jén adták át a munkaterületet a vállalkozónak. Az intézményben ellátott harminc gyermeket átköltöztették az Aprófalvi Bölcsődébe. A Hóvirág Bölcsődében költözés nélkül, átcsoportosítással oldják meg a gyermekek elhelyezését a kivitelezés idejére, itt a munkálatok márciusban kezdődnek.

Forrás: Vehir.hu