Egyedülálló nyomtatót fejlesztettek
2011. február 12. szombat, 07:04 Gazdasági hírek

Világújdonság a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának fejlesztésében: a világon egyedülálló nyomtatót hoztak forgalomba.


„Speedstar 3000”

„Speedstar 3000” nevet viseli a világon egyedülálló, intelligens nyomtató, melyet az OWN-X Kft. hozott forgalomba, s amelyhez az elektronikus egységeket és az intelligenciát biztosító szoftver fejlesztését a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársai végezték. A termék széleskörű ausztrál-amerikai-magyar tudományos és technológiai együttműködés eredményeként valósulhatott meg. A szoftver létrehozása a magyar partner feladata volt, melyhez az OWN-X Kft. vezetői, dr. Jules Farkas és Kozmann György Zoltán Veszprémben találták meg a szakembereket, akik a fejlesztéseket elvégezték.

A „Speedstar 3000” nyomtató bemutatójára február 11-én délelőtt került sor a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának épületében.


dr. Jules Farkas

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja számolt be arról, hogy a fejlesztés két történet találkozásának köszönhető. – Az első történet 1956. november 17-én indult, amikor egy 12 éves kisfiú felszállt a vonatra, és elhagyta az országot. Ez a fiú nem volt más, mint Jules Farkas. A másik történet az, amikor találkozott karunkkal – mondta.

– Visszatértem Magyarországra, hogy csináljak valamit, új technológiát kell behozni az országba. Ehhez nagy tudás kell, mert ez a nyomtató a technológia csúcsát jelenti, így kellett az egyetemi szakértelem. Itt egy év alatt olyan nagy dolog történt, ami a világ első nagyon gyors nyomtatóját eredményezte a címkenyomtatásban – fogalmazott dr. Jules Farkas, az OWN-X Kft. elnöke.

A Műszaki Informatikai Kar az intelligens nyomtató teljes fejlesztési folyamatát végigkísérte az innovációtól a gyártásig. A gyártást kereskedelmi mennyiségben a karral tudományosan is együttműködő Innomed Zrt. végzi. Az intelligens, azaz a gyorsan változó igényekhez alkalmazkodni képes nyomtató tervezését és végső ipari termékké alakítását jórészt a Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai végezték dr. Juhász Zoltán egyetemi docens vezetésével.

Az egyetem kidolgozta a vezérlő elektronikát, és az igényekhez alakították a mechanikát. Az új nyomtatót gyorsan befogadta és elismerte a piac, amit kifejez a rendelések száma, hiszen 3000 az éves eladott darabszám, nem csak Európában.


Judd Quimby és Sean Marske

Sean Marske Memjet Label LLC, San Diego elnöke elmondta, büszke arra, hogy a Pannon Egyetemmel együtt dolgozhat. Beszámolt róla, hogy a nyomtatófej 70.000 fúvókából áll. A nyomtatófej a színes nyomtatás minden minőségi, sebességi és ár paramétere szempontjából a világon egyedülálló megoldást jelent. Ezt a tehnikát a Memjet Label LLC 10 évig fejlesztette.

– Izgalmas volt látni, mi történik az egyetemen egy év alatt, hiszen szép eredményeket értünk el. Olyan termék ez, amely az egész világon forgalomba hozható, első ilyen nyomtató a címkenyomtatók között – számolt be róla Judd Quimby, Memjet Label LLC, Senir Vice President.

Ifj. Kozmann György, az OWN-X Kft. general menedzsere elmondta: "a nyomtató "arany termék" lesz, amihez olyan "arany csapat" kell, amilyet a Pannon Egyetem mögénk állított. Dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának projektvezetője mutatta be a nyomtató működését, valamint ismertette a műszaki paramétereket.

A termék nyomtatástechnológiai és informatikai adottságai miatt jelent áttörést a nyomtatópiacon, hiszen szolgáltatási színvonala minden eddiginél magasabb, amit technológiai fejlettségével ér el. Változó tartalommal képes nagy felbontású színes képeket nyomtatni széles méterhatárok között, minden eddiginél olcsóbban. Ezen feladatok együttes megvalósítására eddig egyetlen gép sem volt képes.

 Forrás: Vehir.hu