Csökkenő vendégforgalom - Az időjárás a fő bűnös?
2011. február 15. kedd, 06:57 Gazdasági hírek

Kevesebb vendég rövidebb ideig üdült a Balatonnál a múlt évben, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég nyilvánosságra hozott anyagából. Az elemzés a szálláshelyek kategóriája szerinti bontásban mutatja be a tavalyi helyzetet az előző év hasonló időszakával összevetve.

Az összeállítás szerint az érintett időszakban a balatoni szálláshelyek egymillió 133 ezer vendéget fogadtak, 4,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A vendégkör háromnegyedét kitevő hazai vendégek száma 3,5, a külföldieké 6,1 százalékkal csökkent. Az üdülőkörzet szálláshelyein regisztrált 3 millió 901 ezer vendégéjszaka 6,4 százalékkal maradt el a tavalyelőttitől. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 5,4, a külföldieké 7,8 százalékkal volt kevesebb, mint egy éve. A forgalom a Balaton Somogy megyei részén esett vissza a legnagyobb mértékben, ahol a vendégek száma 15 százalékkal, az igénybe vett éjszakák száma csaknem 20 százalékkal csökkent.

 
A turisztikai szakemberek szerint a vendégek egyre nagyobb köre a visszatérő, vagy önmagában a nagyszabású rendezvényekhez igazítja az üdülésének időpontját

Tavaly november végéig a balatoni szálláshelyek összesen 18,7 milliárd forint bruttó szállásdíjbevételt értek el, ami folyó áron 11,6 százalékkal kevesebb az előző évinél, és az országos szállásdíjbevételek 16 százalékát tette ki. A szezon tanulságairól megkérdeztünk néhány érintett szakembert.  Tóthné Keller Csilla, az almádi Yacht kemping vezetője a vissza-esést elsősorban az időjárással magyarázza.
 
- Régen azt mondtuk, hogy ami jó a mezőgazdaságnak, az rossz az idegenforgalomnak. Tavaly módosítani kellett ezen, mert az sem a mezőgazdaságnak, sem az idegenforgalomnak nem volt jó. A viharok, a rengeteg csapadék mind szerepet játszott abban, hogy kevesebb vendég jött 2010-ben a Balatonhoz.
Az általános visszaesés ellenére sikeres évként értékeli az elmúlt szezont.

- Nálunk alig mérhető számban csökkent a vendégéjszakák száma. Ehhez persze sokat és másképp kellett dolgozni. Jobb előzetes kommunikáció kellett és minden eddiginél több programot szerveztünk a vendégeinknek a kempingen belül is, de elvittük őket egész napos túrákra is. Például Tihanyba bicikliztünk velük levendulaünnepre. Ezzel tudtuk őket idecsalogatni és a rossz időben tovább a kempingben tartani.

A négycsillagos balatonfüredi Anna Grand Hotelben mintegy 40 százalékkal erősebb volt a forgalom az előző évinél, de egy induló szállodánál ennek így is kell lennie, mondta Cserép Béla igazgató. Az idei évre is további 20 százalékos növekedést szeretnének elérni.

A balatoni általános helyzettel kapcsolatban óv mindenkit attól, hogy a már sok helyen így is borzasztóan alacsony árakkal próbáljanak több vendéget hozni.

- Ez a pillanatnyi töltöttséget talán növeli, de a bevételben már rövid távon sem hoz igazi javulást, hisz az így megszerzett vendégek másra már nem költenek. További negatív hatás lehet, hogy a másfajta viselkedésükkel elriaszthatják a hely jól költő vendégeit. Mi inkább kivárunk, a minőségi szolgáltatásokhoz megfelelő vendégkört szeretnénk kialakítani. Hosszú távon csak ez teheti jövedelmezővé a szálláshelyeket.

Kelemen Viktória, a balatonkenesei Tourinform-iroda vezetője, az országos Tourinform Szövetség Balaton-régiós elnöke   hasonló következtetéseket fogalmazott meg. A visszaesésben fontos szerepet játszik, hogy jelentősen lecsökkent az egy-egy nyaralásra eső idő.

- Sajnos lassan már az egyhetes vendégek is elmaradnak, egyre gyakoribb a négy-, illetve háromnapos hétvégi turizmus. Ami többek közt azzal magyarázható, hogy a lakosság jelentős részénél tovább csökkent a jövedelmének üdülésre fordítható hányada, illetve megváltozott a rendelkezésre álló szabadidő felhasználásnak módja is. A beföldi turizmusban évek óta meghatátozó arányú és súlyú az üdülési csekk forgalma, ami sajnos nem mindig jár együtt magas pénzköltéssel. Persze, ennek ellenére fontos ez a szegmens mind gazdaságilag, mind társadalmilag. Félő, hogy ez a jól felépített rendszer jelentősen csorbul a gazdasági megszorítások hatására, mely továbbgyűrűzve számos turisztikai vállalkozás vesztét okozhatja.

Badacsonytomaj - A nyártól ismét gyönyörködhetünk a Badacsony környéki táj teljes panorámájában, jelentették be hétfőn a polgármesteri hivatalban az uniós támogatás projektmunkaterületének hivatalos átadása alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

Mint Csanádi Csanád alpolgármester és Horváth Márta, a projekt műszaki vezetője elmondta, 2008-ban kezdtek el foglalkozni azzal a tervvel, hogy a környező fák növekedése miatt egyre inkább használhatatlanná váló régi, 10,5 méter magas Kisfaludy-kilátó helyett egy újat emeljenek. A várhatóan júniusra elkészülő hétszintes kilátó 18 méter magas lesz. A turistautak felújítására is kiterjedő, százmillió forintos összköltségű projekthez sikerült 85 százalékos nagyságú uniós támogatást nyerni. A saját erőhöz egymillió forintot biztosít Badacsonytördemic. A fennmaradó pénz egy részét támogatójegyek kibocsátásával szeretnék előteremteni. Mivel a hegy tetejére nem vezet autóút és a terület védelem alatt áll, a jelentősebb méretű anyagokat helikopterrel szállítják majd fel a kilátóhoz. Margittay Elemér, a progjekt turisztikai felelőse többek között elmondta, hogy az új kilátó érezhetően erősítheti a környék vonzerejét.

Majdnem fele üdülési csekk
A KSH adatai szerint a múlt év első 11 hónapjában a balatoni kereskedelmi szálláshelyek összesen 4,6 milliárd forintot szedtek be bruttó szállásdíjbevételként, aminek 42,6 százalékát fizették üdülési csekkel. A szállodák bevételében 42 százalék, a panzióknál 71 százalék, a turistaszállóknál 29 százalék, az ifjúsági szállóknál 12 százalék, üdülőházaknál 40 százalék, a kempingeknél  45 százalék üdülési csekkből származott.


Szerintem
Koncz Zsuzsa egyik dala szerint a vurstliban a művész a fénylő nap, mert ha szépen süt, a kassza is sikert mutat, de ha szélviharban felhők mögé bújik, úgy a kenyér helyett csupán a kard marad. A Balatonnál is így van ez, de kardba azért nem kell dőlnünk. Inkább folytatni kell azt a munkát, amit a szezon meghosszabbításáért, stabilizálásáért az előző évtized eleje óta a balatoni szolgáltatók, önkormányzatok végeznek. Szép, gondozott környezetben egyre bővülő programválasztékot kell biztosítani reális áron, hogy jó időben és rossz időben is jó legyen a kassza.

Forrás: Napló