Fenntartható fejlődés diákszemmel
2011. február 17. csütörtök, 00:29 Gazdasági hírek

Átvehették díjaikat az Ökopolisz Klaszter felhívására legeredményesebb pályázatot benyújtó diákok.

A Föld túlnépesedése, a globális felmelegedés, az extrém időjárás, az energiaigény rohamos növekedése, a környezeti katasztrófák és még számos esemény rámutatott arra, hogy az emberiségnek új típusú társadalmat, mégpedig a fogyasztói társadalommal ellentétes társadalmat kell kiépíteni. A receptet már a XX. században kidolgozták, ám a társadalom és azon belül a politikai vezetés csak mára érte el, hogy helyén kezeljék a fenntartható fejlődést.

Veszprém Megyei Jogú Város felismerve felelősségét és lehetőségeit, élen kíván járni a hazai városok között, példát akar mutatni számunkra. Ezért is kezdett hozzá a klímapolitikáját is magába foglaló „energetikai stratégia” kidolgozásához, végzi el a város számos zöldövezetének megújítását, a csatornahálózat fejlesztésével csökkenti környezetterhelését, és igyekszik a lakosság környezeti tudatformálását támogatni. A környezetvédelem mindannyiunk ügye, így együttesen kell fellépnünk a fenntartható fejlődés érdekében, hogy Földünket megőrizzük a jövő generációi számára.

Az Ökopolisz Klaszter által kiírt pályázat célja, hogy a középiskolás diákok figyelmét felhívja a környezettudatos életmódra, illetve megismerje nézeteiket Veszprém város környezeti állapotáról és a klímaváltozásról.

A környezettudatos életmód iránt fogékony diákoknak három részből álló pályázatot kellett benyújtaniuk, amely egy energiatudatos magatartással kapcsolatos kérdőív kitöltéséből, valamint a pályázó közvetlen környezetében érzékelhető klímaváltozási hatások bemutatásából állt. Harmadik feladatként „Veszprém az élhetőbb város” témában kellett megfogalmazniuk javaslataikat.

Az első három helyezett – felkészítő tanáraikkal együtt – pénz- és könyvdíjazásban részesült. A résztvevők továbbá a Veszprémben ez évben rendezendő nemzetközi konferenciára is meghívást kapnak.

 
Porga Gyula: - Innovatív megoldásaikat szeretné hasznosítani a város vezetése...

Az ajándékokat Farkas András, a klaszter elnöke és Porga Gyula adta át a három legügyesebb diáknak szerda délelőtt a városházán. A polgármester beszédében kiemelte: örül a kezdeményezésnek, és figyelni fog arra, hogy ne rekedjenek meg ötlet szinten azok az életképes javaslatok, amelyeket a diákok megfogalmaztak. Innovatív megoldásaikat szeretné hasznosítani a város vezetése, ugyanis hasznosnak bizonyulnak a felnőttek konvencionális gondolkodásának ellensúlyaként – vélekedett a polgármester, majd bejelentette: a jövőben több hasonló akciót szeretnének indítani, akár óvodások számára is.

A nyertes pályázatokat benyújtó diákok közül ketten – Opálka Helga és Czigány Tünde – a Gasztroker Szakközépiskola tanulói (felkészítő tanáruk Zsebők Júlia), harmadik társuk, Cieloszyk Anita (felkészítő tanára Kocsinecz Gábor) pedig a Medgyasszay SZIGK növendéke.

Forrás: Vehir.hu