Ipari park Veszprémben: több helyszín is alkalmas
2011. február 28. hétfő, 16:52 Gazdasági hírek

„Idén kialakítjuk egy ipari park működtetésének a feltételrendszerét” – fogalmazott egy év eleji interjúban Porga Gyula, Veszprém polgármestere. A város vezetése nem vesztegeti az időt, hiszen nem sokkal később több helyi vállalkozóval ültek le, hogy az ipari park létrehozásáról egyeztessenek. Az Indexveszprém.hu arra volt kíváncsi, pontosan hol menne végbe a fejlesztés, és mit remél a város a beruházástól.

Ipari park létesítése a Házgyári út és Pápai út, illetve a Kistó és Avar utca által határolt „iparterület” fejlesztése kapcsán került szóba. A terület út és közmű-infrastruktúrája fejlesztésével a belső „zárvány” telkek kerülhetnének ipari hasznosítás alá, ezen fejlesztéseknek azonban jobb lehetőséget teremthet az ipari park besorolás. Ennek megfelelően az ott már termelő és gazdálkodó tevékenységet folytató társaságokkal folynak egyeztetések – értesült az Indexveszprém.hu.

 

Az önkormányzat azonban nem csak egy helyszínben gondolkodik, hiszen akad kihasználatlan ipari létesítmény a volt Videoton területén is, ahonnan a korábbi bérlők kivonultak. Itt csarnokok állnak rendelkezésre és hetek alatt lehetne gyártósort telepíteni, és elindítani a termelést. A város ezért elkötelezett abban, hogy az ottani tulajdonosokat hozzásegítse új bérlők betelepüléséhez, hiszen az ott megjelenő új igényeket veszprémi munkaerővel lehet kielégíteni. Az ilyen irányú befektetéseket a polgármesteri hivatal az engedélyek kiadásának felgyorsításával tudná támogatni – tájékoztatott Porga Gyula.

A Házgyári úti területen működő cégek több ezer veszprémit foglalkoztatnak és időről-időre beruháznak Veszprémben azzal, hogy – a válság ellenére – folyamatosan fejlesztik és bővítik a termelő kapacitásaikat. A fejlesztés érdekében első ütemben a Henger utca teljes hosszon történő kiépítését tervezzük, ami összekötné a Pápai és Házgyári utat, ezzel lehetővé téve a buszos be- és átközlekedést a területen. Ezen kívül a Henger utcáról leágazó bekötő utakat is kívánunk kiépíteni a még elzárt területekhez. A terület fő beközlekedési csomópontjainál mindkét kereszteződésben mindkét irányból figyelemfelhívó táblákat helyeztek decemberben, ami a gyalogos átkelést segíti. A Pápai út mentén pedig a biztonságos közlekedés érdekében egy későbbi ütemben gyalogos járda és közvilágítás kiépítését is tervezzük – olvasható a polgármester válaszában.

Veszprém képviselő-testületének 2011. márciusi napirendjén szerepel a befektetés-ösztönzési koncepció elfogadása, amely általános keretek között irányvonalakat, célkitűzéseket határoz meg az ipari park koncepciójával kapcsolatban. E mellett a város létrehozta a Pro Veszprém Kft-t., amely feladatai között megjelenik a befektetés-ösztönzés is. Sőt, a 2010. decemberében megkötött együttműködési megállapodás aláírásával az év elején elindult egy helyzetelemzés elkészítése is az IBM Magyarországgal, ami az informatikai multicég eljárása alapján fogalmaz majd meg feladatokat és lehetőségeket a területtel kapcsolatban – tudta meg az Indexveszprém.hu

Kérdésünkre a polgármester kifejtette, a város érdeke azt kívánja, hogy minél több ipari besorolás alatt álló zöld és barnamezős területet tudjon felkínálni egy esetleges befektetői megkeresés alkalmával mert ez növeli a megegyezés esélyét. Ennek értelmében a lehetséges célpontok között a szentkirályszabadjai repülőtér azon része is szerepel, ahová korábban logisztikai központot terveztek.

A válság – mint minden gazdálkodó szervezet működésére – rányomta bélyegét a városi költségvetésekre is az elmúlt időszakban. Mióta az Európai Unió tagjai vagyunk kedvezményeket, támogatásokat sem lehet nyújtani a cégeknek. Veszprémben ezért első sorban azokat az igényeket igyekeztünk felmérni az elmúlt időszakban, ami a városi infrastruktúra fejlesztésére és a hivatali eljárások egyszerűsítésére irányult. Veszprémben még mindig nagyon magas az iparűzési adó, ennek a csökkentését, mint lehetőséget azonban csak egy nagyobb befektető betelepülése esetén lehet tervezni, jelenleg ez az adónem a saját források között a legnagyobb bevételi tétel és a költségvetésnek szüksége van rá, e nélkül tovább nőne a város hitelállomány. Mi annak érdekében tárgyalunk a kormánnyal, hogy a következő nagyobb befektetés alkalmával Veszprém is kerüljön szóba, mint lehetséges helyszín. Így a jövőben a kisebb vállalkozások terhei is csökkenhetnek és esetleg egy helyi beszállítói kapcsolatot eredményezhet számunkra – fogalmazott a polgármester.

Miért fontos az ipari park létrehozása Veszprémnek?

Az ipari létesítmények azon túl, hogy a legközvetlenebbül határozzák meg a térség gazdasági erejét nagy állami infrastrukturális fejlesztéseket is vonzanak. A nagyobb tőkés társaságok nyilvánvalóan erős kapcsolatokat építenek a határon belüli és határon túli üzleti partnereikkel és így az adott térség aktívabb részévé válik a nemzetközi kereskedelemnek, ami kihat más ágazatok lehetőségeire is. Az ilyen vevői-beszállítói kapcsolatok gyakran olyan formában fűződnek szorosabbá, hogy közös befektetések történnek valamely fél telephelyén.

Nem beszélve arról, hogy az ipari létesítmények bizonyos szintű koncentrációja már önmagában is képes bevonzani új befektetőket, hiszen az adott területen logisztikai létesítmények és egyéb szolgáltatások is megjelennek, amit közösen vesznek igénybe a társaságok. Az ipar tehát meghatározza egy adott város, agglomeráció vagy térség modernizációs szintjét, fejlődési lehetőségeit és nem utolsó sorban jövedelem- és bevételforrás a helybelieknek úgy a lakosságnak, mint az önkormányzatnak. Ezeket a vállalatokat ugyanakkor helyi kezdeményezések, zenei és sportesemények szponzoraként is gyakran lehet látni, így jelenlétük a gazdasági fejlődésen túlmutatva, a város kulturális életében, imázsában és turisztikai kínálatában is megjelenik. Persze, nem mindegy, hogy az ipar milyen ágazataival van jelen egy adott településen, Veszprémben ugyanakkor az egyetem jelenléte képes befolyásolni és „igazítani” az ilyen irányú folyamatokat, hiszen a tudásközpont funkció, a magasabb hozzáadott érték is megjeleníti a veszprémi kínálatban – vélekedik a város vezetése.

A szentkirályszabadjai reptér melletti 32 hektáros területet a város 2000-ben adta el a Radiant Zrt-nek azzal a céllal, hogy ott ipari, logisztikai park létesülhessen. A tervekből azóta csupán annyi valósult meg, hogy csatornát vezettek a környékre. Ez utóbbit a város Európai Uniós pénzből finanszírozta.

Forrás: Indexveszprém.hu