Hétszázmilliós tűzkár a hulladékfeldolgozóban
2011. május 11. szerda, 22:14 Gazdasági hírek

Kigyulladt kedden éjjel a királyszentistváni hulladékkezelő telep és félig kiégett: a kár hétszázmillió forint. A komplex gyűjtőrendszer fél éves késéssel indul, de a szemetet mindenhonnan elszállítják.

A hulladékkezelő telep kedd éjjel háromnegyed tizenegykor gyulladt ki, az ott szolgálatot teljesítő biztonsági őr értesítette a tűzoltókat. A balatonfűzfői tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, addig azonban a fogadótérből a tűz átterjedt a kézi válogatóba, ahol a technológia is kiégett.

A tűzoltók kiemelt, négyes fokozatú riszatást rendeltek el, s csaknem 50 tűzoltó, kilenc kocsival oltotta a tüzet. Hajnali három óra előtt fékezték meg a lángokat, de az utómunkálatok még órákig tartottak. A csarnok fele kiégett.

Az üggyel kapcsolatban Bakos György tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője hangsúlyozta: mivel a hulladékfeldolgozó telepen csak kommunális hulladékkal foglalkoznak, veszélyes anyagok nem szabadultak fel, nem kerültek a levegőbe. A helyszínen mindvégig ott volt a tűzoltóság veszélyhelyzeti felderítő autója, amely folyamatos méréseket végzett arról, kerül-e környezetszennyező anyag a levegőbe. Nem volt ilyen. A szakember fontosnak tartotta, hogy polgári védelmi intézkedésekre - a lakosság kitelepítésére - nem volt szükség. Az üzemben sem sérült meg senki.

Czaun János, a Tiszta Európa program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulás elnöke hat órától a helyszínen mérte fel a károkat. Becslése szerint ez több száz millió forintra rúg.

- Első kérdésem a kivitelezőhöz az volt, hogy kötöttek-e biztosítást, és megnyugtató választ kaptam - nyilatkozta lapunknak az elnök, aki aláhúzta: a hulladékkezelő telepet még nem vették át a kivitelezést végző konzorciumtól (Közgép, Strabag, Resonator), így a létesítménnyel kapcsolatos minden teendő az ő feladatuk. Az elnök a biztosítással kapcsolatos semmilyen teendőbe nem folyt bele, hiszen ez még nem a társulás feladata.

Czaun János kérdésünkre elmondta: a telep biztonsági őrei vették észre a felcsapó lángokat, ők értesítették a tűzoltókat. A tűz a rakodótérben keletkezett, innen terjedt át a telep többi csarnokára, a tűzoltók a kézi válogatónál állították meg.

A biztonsági rendszerek az első felmérések alapján jól működtek: a hőre olvadó ablakok kiolvadtak, s volt elegendő víz az oltáshoz.

- Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a szerencsétlenségtől függetlenül a hulladékkezelési rendszer nem omlik össze - folytatta Czaun János -, a hulladékot továbbra is mindenkitől elszállítjuk. A rendszer visszaáll a három hónappal ezelőttire, Tapolca, Ajka és Veszprém látja el a társulás területén a feladatot.

Kérdésünkre az elnök azt mondta: egyelőre nem tudni, a tűz miként befolyásolja az Európai Unió által támogatott nagyszabású projektet, de mivel vis maior helyzetről van szó, bízik az illetékesek megértésében. Megjegyezte: még nem volt ideje ezzel a kérdéssel foglalkozni. A kapcsolatot azonban már felvette a nemzeti fejlesztési ügynökséggel.

Azt Czaun János nem tudta megmondani pontosan, hogy mennyi hulladék égett a telepen, de jelentős mennyiségről van szó. A helyszínen szerdán még a déli, kora délutáni órákban is fojtogató volt az égett szag.

Czaun János a Naplónak elmondta: a hulladékszállítási díjakat nem emelik meg a tervezett időben, hiszen mivel nincs magasabb szintű szolgáltatás, nem kérnek magasabb díjat sem. Az elnök becslése szerint a hét és fél milliárd forint összköltségű program legalább féléves csúszással indul.

Forrás: Napló