Többmilliárdos beruházást tervez a Valeo Veszprémben
2011. május 16. hétfő, 15:48 Gazdasági hírek

A válság ellenére növekedtek, a krízist követően pedig tovább dinamizálták termelésüket, aminek eredménye a 35 százalékos árbevétel-növekmény. A Valeo-csoport veszprémi gyárában hárommilliárd forintos beruházást terveznek, amit még az év közepén megkezdenek.

– Nagyon büszkék lehetünk a teljesítményünkre, a 2010-es év számunkra több fronton is kiváló eredményeket hozott, nyilatkozta lapunknak Fonyódi Levente. A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. gyárigazgatója visszaemlékezett arra, amikor 2009 év végén találkozott a veszprémi polgármesterrel. Őt akkor arról tájékoztatta, hogy a társaságnál 30–35 százalékos árbevétel-növekedés várható. Nos, mára kiderült, ez nem a vágyálmok kategóriája volt, a tervet teljesítették: a 2009-es 29 milliárd forintos forgalommal szemben tavaly 40 milliárd forint feletti árbevételt értek el.

Az eredményeikben közrejátszott, hogy a két korábbi után tavaly belépett egy harmadik divízió is a gyár életébe. Korábban kizárólag – a kapcsolók és érzékelők gyártásáért felelős divízióban – különféle kormányoszlop- és beltéri kapcsolókat, szenzorokat gyártottak. 2008 első negyedévében a megyeszékhelyen megjelent egy másik elektronikai divízió, amelynek égisze alatt ellenőrző paneleket gyártanak. E divízió termékeinek a felfutása érezhető lökést adott a veszprémi gyár forgalmának.

2010-ben pedig a Valeo ír részlegével közösen kamerarendszerek gyártását kezdték el. Ez világújdonság, hiszen manőverezés közben 10–20 méter magasból látható képet mutat. Ez abszolút felső kategóriás termék.
Megrendelőik között tudhatják a prémium kategóriás járműveket előállító autógyárakat.
Az új termékcsalád gyártásának meghonosítása nem okozott nehézségeket, tudtuk meg Fonyódi Leventétől. A termék maga teljesen új, de a technológiát már ismerték, hiszen hasonló, mint amit az ellenőrző panelek gyártása során alkalmaznak. Termékszerkezetük egyre inkább a magasabb hozzáadott értékűek felé tolódik el.
A 2010-es árbevétel megoszlása 50–40–10 százalék volt a kapcsolók, panelek, kamerarendszerek divíziók között, ezek aránya az idei évben 45–35–20 százalékra változik, mintegy 25 százalékos tervezett bevételnövekedés mellett.

A gyárban jelentős mozgás van, hiszen folyamatosan jönnek az új termékek. Jelentős esemény, hogy a közeljövőben komplett kormánykapcsoló rendszereket fognak gyártani, ennek a gépsorai már megérkeztek. A kamerarendszerek volumenének növekedése miatt még az idén egy, jövőre pedig még egy gyártósort helyeznek üzembe.

Tevékenységük során a minőség és a hatékonyság folyamatos növelése központi kérdés, ezzel kapcsolatban az operátornak éppen úgy vannak tennivalói, mint a gyárigazgatónak. Negyedévente dolgozói tájékoztatót tartanak, ahol az elért eredményekről s az előttük álló feladatokról számol be Fonyódi Levente. A beszállítóikkal szemben ugyanilyen erős elvárásaik vannak, sajnos e téren azon azonban vegyes a kép. Jelentős összegeket fordítanak arra, hogy a partnereik is teljesíteni tudják a követelményeket, alapanyagban, a termék minőségi paramétereiben egyaránt. A fejlesztési központjuk ugyancsak folyamatosan bővül, mára már közel hetvenen vannak. Mérföldkő az életükben, hogy csoporton belül a nyomatékszenzorok gyártásáért már a veszprémi kollégák felelnek az egész világon.

Milliárdos beruházás

A Valeo Veszprémben többmilliárdos beruházást tervez. A régi üzemcsarnokot 3200 négyzetméteres új gyártóterülettel bővítik, amelyben helyet kapnak szociális helyiségek is mintegy 400 négyzetméteres területen. A nyáron szeretnék letenni az alapkövet, az épületnek fél éven belül állnia kell. Egymilliárd forintba kerül az épület. Az üzemi terület bővülésének köszönhetően a következő 18–20 hónapban 8–10 új gyártósor is érkezik, ez további kétmilliárd forintos beruházást jelent. Ma is ezer fölött van már a létszám, a középtávú terveik szerint további 20–30 százalékos bővülés várható. 

Forrás: Napló