Leszorították a Continentalt
2011. december 12. hétfő, 02:32 Gazdasági hírek

Tíz olyan cég került fel a megye száz legeredményesebbjei közé, amelyek az előző évben nem szerepeltek a listán.

Idén is elkészült a megyei vállalkozások TOP 100-as listáját bemutató kiadvány, amelyet pénteken mutattak be a Pannon Egyetemen.


Dr. Navracsics Tibor

– 2011 egész Európa életében jelentős év, hiszen ezekben a percekben is azon tanácskoznak az unió tagállamainak vezetői, hogyan lehet kijutni a válságból – kezdte köszöntőjét dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. – Nagyon sok vita folyik arról, mit tehetünk ilyen helyzetben, meddig terjed a közszféra felelőssége, hol van a magánszféra innovációjának határa, mit tehetnek a vállalkozások, hogy az ország kikecmeregjen a válságból, és mi az, amit a kormánynak kell tennie, hogy megkönnyítse ezt az utat. Abban mindenki egyet ért, valamit tenni kell – hangsúlyozta.

Elmondta, a magyar kormány számos lépést tett, amely segít olyan fix pontot találni a magyar gazdaság számára, amely kitörési pont lehet a jövőben. – Ennél is fontosabb, hogy a szervezeti átalakítások lévén olyan lépéseket tegyünk, amelyek lehetővé teszik, hogy amint Európa erősödni kezd, Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen – húzta alá a miniszterelnök-helyettes.

– Ennek jegyében kezdtük meg a választásokat követően a közigazgatás – folytatta gondolatát –, az adópolitika, a társadalompolitika és a munkaerőpiac átalakítását. – A belpolitikai vitákban megjelenő érdekütközések mutatják, hogy milyen nehéz előrehaladni ezen a területen, több évtizedes beidegződésekkel kell leszámolnunk – mutatott rá, kiemelve, be kell látnunk, hogy ha a régi nyomvonalon haladunk, akkor kudarcra vagyunk ítélve. – Tudom, hogy rendkívül nehéz év áll mögöttünk, sejtjük, hogy a következő sem lesz sokkal könnyebb. Éppen ezért különös jelentősége van a partnerségnek, hiszen a válságos időszakokban az együttműködés a legfontosabb, a bizalom erősítésének valódi gazdaságélénkítő hatása van – vélekedett Navracsics Tibor. – A kiadvány tökéletesen példázza, hogy nehéz időszakokban is vannak sikeres vállalkozások – zárta szavait.


Dr. Markovszky György

A 2010-es év eredményei alapján a legnagyobb nettó árbevételt a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. érte el, megelőzve a korábbi első helyezett Continental Teves Magyarország Kft-t. A lista harmadik helyén a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. szerepel – ismertette dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Megjegyezte, az első három helyezett a beruházások mellett nagy hangsúlyt helyeznek a kutatásokra, fejlesztési központként is működnek. Hozzátette, a megye 10 legsikeresebb vállalkozása adja a megye gazdasági teljesítményének egyharmadát, s a beruházások fele is őket érinti.

Veszprém megye 2010. évi gazdasági eredményeit és a TOP 100 vállalkozások listáját bemutató kiadvány a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, a Napló és a KSH Veszprémi Igazgatósága együttműködésében készült el.

Forrás: Vehír.hu