Hamarosan nyomdában a korona
2011. december 23. péntek, 02:25 Gazdasági hírek

A résztvevő települések polgármesterei jóváhagyták a Balatoni korona terveit. Még idén megkezdik a hamarosan forgalomba kerülő címletek gyártását.

Rövidesen kézzel foghatóvá válnak azok a tervek, amelyek pár hónappal ezelőtt elkezdtünk a Balatoni korona kapcsán – jelentette be sajtótájékoztató keretében Porga Gyula a média munkatársai, valamint a Balatoni Korona zártkörűen működő részvénytársaság alapítói előtt szerdán délelőtt a városházán. Elhangzott, még ebben az évben megkezdik a Vagyóczky Károly tervezésében elkészült címletek gyártását.


Porga Gyula

A polgármester kiemelte, akkor lesz működőképes ez a fizetőeszköz, ha minél több helyen elfogadják majd, ezzel kapcsolatban sok munkájuk lesz még január folyamán az önkormányzatoknak, ebben segítségükre lesz a megyei iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei képviselete is. Porga Gyula megjegyezte, olyan területről is számítanak vállalkozókra, amely települések nem jelentek meg alapítóként a gazdasági társaságban, de úgy érzik, üzletileg megéri csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. Elmondta még, az önkormányzatoknak a fizetői oldalon is meg kell jelenniük, a különböző támogatások kifizetésénél reális lehetőségként szerepel a Balatoni korona.


Leitold László

Januárban készül el a készpénz-helyettesítő utalvány, az ünnepélyes forgalomba bocsátást február végére tervezik – mondta Leitold László, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, majd ismertette a különböző címletek egyes ismertetőit, valamint a fontosabb biztonsági elemeket.

Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna. A türkiz 1000 forintoson Melocco Miklós Brusznyai emlékműve szerepel, valamint Horváth Balázs portréja. A 2000 forintos címlet jellemző színe a zöld, egyik oldalán a várpalotai vár, másik felületén a Thury várkapitány arcképe lesz. Az 5000-es – mélykék – utalványon a balatonalmádi Erdőtemplom és dr. Óvári Ferenc portréja látható. A vöröses színű 10 000 koronáson a veszprémi vár és a királyi szoborpár mutatkozik meg, a 20 000-es címleten a Tihanyi-félsziget rajzolódik ki a tó felől az apátsággal, illetve I. András arcképével.

Forrás: Vehír-hu