Forgalomba helyezés előtt a korona
2012. február 25. szombat, 00:00 Gazdasági hírek

Március végi bemutatása előtt lakossági fórumokon tájékoztatják a helyieket a hét önkormányzat összefogásában megvalósuló Balatoni Koronáról.

Ennek első állomására csütörtökön került sor a városházán, ahol Józsa Tamás kabinetfőnök, valamint Leitold László elnök-vezérigazgató ismertették a pénzhelyettesítő utalványrendszer főbb ismérveit.

Józsa Tamás elmondta, nagy érdeklődés övezi a helyi pénz bevezetését, mely már a második ilyen rendszer Magyarországon a soproniak kezdeményezése után.

Leitold László hangsúlyozta: a világon több mint 2200 helyi pénz létezik, ami meglepő, hogy Németországban, Svájcban, de még az Amerikai Egyesült Államokban is találunk rá példát. Hozzátette: a korona egyik legfőbb előnye, hogy hozzávetőlegesen tizennégyszer gyorsabban forog, mint a nemzeti valuta.

– Nem kamatozik, így nem érdemes felhalmozni, viszont megfelelő számú kibocsátó- és elfogadóhely esetén a siker biztosítva van – tájékoztatott az elnök-vezérigazgató. Nagyon fontos előnye a helyi pénznek, hogy vissza lehet adni belőle, ellentétben például az étkezési utalványokkal, tette hozzá.

A kibocsátók mindent megtettek azért, hogy a pénzhelyettesítő utalvány ne legyen hamisítható, számos biztonsági elemet építettek bele a különböző címletekben megvásárolható és forgalomba kerülő koronába.

A Balatoni Korona biztonságos, mivel minden egyes kibocsátott utalvány forint értékét fedezetként letétbe helyezik, és csak annyi utalvány kerül forgalomba, amennyinek a fedezetét biztosították.

A hét önkormányzat kezdeményezésére létrejövő Balatoni Korona címletein a térség nevezetességei köszönnek vissza. Az 500-as koronán Jókai Mór arcképe, illetve a Kossuth forrás, az 1000-es utalvány első oldalán Dr. Horváth Balázs portréja, hátoldalán pedig a Brusznyai emlékmű látható. A 2000-es címletre egy Thury György portré, valamint a várpalotai Thury vár; az 5000-esre Dr. Óvári Ferenc és a balatonalmádi templom, a 10000-esre Gizella királyné és a veszprémi látkép, míg a 20000-esre I. András király, hátoldalára pedig a Tihanyi apátság került.

Leitold László megerősítette: a balatoni korona lényege, hogy az ezzel fizetők akár 10% kedvezményt is kaphassanak a vásárolt szolgáltatásból, legyen az állatkerti belépő, éttermi vacsora, vagy akár színházjegy. Hozzátette: mire március 22-én forgalomba kerül a korona, szeretnének már legalább 200 elfogadóhellyel indulni – a jelentkezésre online is van lehetőség.

Forrás: Vehír.hu

 
A képre kattintva nagyobb méretben olvasható