Herendiből halimbait
2012. március 06. kedd, 10:28 Gazdasági hírek

Vasárnap zárult Budapesten a 35. Nemzetközi Utazás Kiállítás, ahol a Bakony és Balaton térség települései, turisztikai vonzerői és szolgáltatói először jelentek meg közösen.

A 60 négyzetméteres standon, 15 pulton mutatták be vidékünk változatos adottságait, vonzerőit és értékeit, a turisták érdeklődését felkeltő témák köré csoportosítva. A négy fő téma a hívogató vidéki élet, a gazdag kultúra, a balatoni felüdülés és a bakonyi kikapcsolódás voltak. Ahogyan dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a stand megnyitóján kiemelte, az összefogás elengedhetetlen ahhoz, hogy egy térség láthatóvá váljon, rendelkezzen akár annyi vonzerővel, mint a miénk – hisz, ahogy ő mondta, ez az ország egyik legszebb vidéke. A térség akkor lehet sikeres, ha annak tájegységei, városai nem versengenek egymással, hanem együtt, egymást ajánlva csábítják a vendégeket a desztinációkba.


Látogatás a Bakony és Balaton Térség közös standján. Az asztalnál ülnek (balról jobbra): Pajer Kristóf, Lencsés Tamara, dr. Navracsics Tibor, Papp Imre, Porga Gyula

A térséget összefogó turisztikai szervezet, a Bakony és Balaton Térségi TDM – megerősítve a miniszter véleményét, miszerint a terület bővelkedik természeti- és kulturális értékekben – igyekezett a kiállításon is a lehető legtöbb eszközzel kifejezni, hogy itt minden egy helyen van, ami egy utazást, nyaralást teljessé tesz. Ennek megfelelően csalogatták a látogatókat a helyi termékek ízeivel; a halimbai gyógyteát herendi csészéből kínálták, a somlói borokat a Veszprém megyei "várurak" kóstoltatták, a nagyvárosok a vidéki élet varázsát, a Balaton keleti kapuja pedig az erdei kirándulóhelyeket ajánlotta, és bárhol lehetett kérni egy kis bakonyi friss levegőt elvitelre.

Nem csak az ízeket, hanem a térség hangulatát is sikerült megeleveníteni a standon. A dicső történelemi múlt örökösei, a vitézek, várurak és a bakonyi betyárok jelmezei, Herend híres motívumai porcelánon, körmökön egyaránt mind-mind a térség sokszínűségét demonstrálták. Sokakat vonzott a 40 éves Bakonyi Természettudományi Múzeum programja, ahol a Bakony növény- és állatvilágát lehetett mikroszkóp alá venni.

A kiállítók a látogatók számára közös nyereményjátékot is hirdettek, aminek segítségével a kitöltők még több ismerettel, és értékes nyereményekkel gazdagodtak. Fődíjként pedig egy 65.000 Forint értékű szállásutalvány és egy herendi porcelán bonbonier is gazdára találtak. A játékon közel 400 utazni vágyó vett részt. Habár a térség nagyobb települései – Veszprém, Sümeg, Balatonkenese, Várpalota vagy Zirc – külön-külön a korábbi években is jelen voltak a vásáron, az együttes bemutatkozás látványosabb megjelenési lehetőséget biztosított számukra, és nagyobb figyelmet fordított rájuk is. Mellettük pedig olyan kisebb, de számottevő települések kaptak felületet, akiknek híre eddig szűkebb körhöz jutott el. Bizonyítja ezt az is, hogy bár az idei vásáron a kiállítók száma kevesebb volt, az érdeklődés nem volt kisebb a korábbiaknál, hisz több ezer látogató fordult meg a pultoknál a négy nap alatt.

Az idei évben még két belföldi kiállításon, Debrecenben és Szolnokon népszerűsítik majd a térség turisztikailag fontos helyszíneit, szolgáltatóit. A következő év ennél is nagyobb összefogást hoz majd a Bakony és Balaton térség számára, hiszen addigra elkészül az egységes arculat, melynek mentén ismét közös, de megújult megjelenéssel vesznek részt a legfontosabb hazai turisztikai vásáron.

Forrás: Bakony és Balaton TDM