Kétmilliárd forintos beruházás
2012. május 28. hétfő, 07:49 Gazdasági hírek

Május 25-én adták át Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőházát az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárában, ahol 65 fő számára létesül új munkahely.

Az Unilever Magyarország Kft. veszprémi jégkrémgyárában eredetileg csak a gyártás kapott helyet, és innen szállították a kész termékeket a raktárakba, majd tovább az értékesítés helyszínére. Mindez felesleges költségeket jelentett, valamint a környezetet is terhelte, ezért volt szükség a fejlesztésre, melyhez az Unilever az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül nyert el 558 millió forintos támogatást.


Dr. Mihalovics Péter

A projektzáró rendezvényen dr. Mihalovics Péter köszöntőjében elmondta: büszke az általa képviselt választókerület gyarapodására, hiszen dózsavárosi beruházásról van szó. A miniszteri kabinetfőnök kiemelte: a beruházás beleillik a város és a régió által elképzelt fejlesztési tengelybe. Hozzátette: a projekt mindannyiunk sikere, melyből sokan profitálhatnak. – Az Unilever Magyarország társadalmi felelősségvállalása jelentős, melyre büszkének kell lennünk – fogalmazott.


Porga Gyula

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere a 20 éves vállalat sikertörténetéről beszélt, mely társaság évről évre egyre dinamikusabban fejlődik. – Fontos állomásnál vagyunk, amikor is a jövőbe vetett hitünket ünnepeljük – fogalmazott. A település első embere méltatta az Unilever munkahelymegőrző és -teremtő munkáját, valamint kiemelte: a város költségvetéséhez is jelentősen hozzájárulnak.


Molnár Tamás

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője elmondta: a veszprémi jégkrémgyár 1992-es alapítása óta a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően minőségi üzemmé nőtte ki magát, ahol szükségessé vált a hűtőház fejlesztése. Molnár Tamás úgy vélte: az 558 millió forintos támogatást jó helyre csoportosították.


Wenerios Tsagkalidis

Az Unilever jégkrém ellátási elnökhelyettese, Wenerios Tsagkalidis köszöntőjében gondolatait a biztonság és a minőség fontossága köré csoportosította. Elmondta: miközben vállalásuk szerint az Unilever 2020-ig megkétszerezi forgalmát, addig környezeti terhelését megfelezi, hogy csökkenjen a gyár ökológiai lábnyoma. Sikerült egy korszerű jégkrémgyárat létrehozni – összegzett.

 

Szatóri László

Szatóri László gyárigazgató történelmi visszatekintéssel kezdte köszöntőjét, melyben összefoglalta a veszprémi gyár elmúlt húsz évét, valamint a projekt főbb elemeit is kiemelte. Következő lépésként technológiai fejlesztéseket, a kapacitás bővítését vetítette elő, valamint hogy szeretnék a foglalkoztatást 25%-kal növelni.

A „Korszerű hűtőház építése az Unilever Magyarország Kft. veszprémi jégkrémgyárában” elnevezésű, 2,2 milliárd forint összértékű projekt során egy négy blokkból álló, együttesen mintegy 12 000 paletta kapacitású hűtőház jött létre kapcsolódó épületekkel, és 10 036 m² hasznos alapterülettel. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyár szén-dioxid kibocsátása és vízfelhasználása.

A beruházás pozitív hatással lesz a helyi munkaerő-foglalkoztatásra, mivel a fejlesztés során 65 fő számára létesül munkahely. A projektzáró rendezvény végén a vendégek betekintést nyerhettek a jégkrémgyár működésébe, valamint be lehetett pillantani az új, -25 fokos hűtőházba is.

Forrás: Vehír.hu