60 milliós városi támogatás a helyi vendéglátósoknak
2021. február 10. szerda, 03:36 Gazdasági hírek

Porga Gyula polgármester közösségi oldalán hozta nyilvánosságra azokat az intézkedéseket, amelyeket a múlt heti, a helyi vendéglátósokkal folytatott egyeztetésen elhangzottak alapján állított össze a város. A polgármester úgy fogalmaz: a vendéglátósokkal folytatott konzultáció után valós segítséget nyújtó csomagot állítottunk össze, hogy az ágazat átvészelje a koronavírus okozta nehézségeket.

Az állami segítség mellett az önkormányzat is megoldásokat kínál a bajban:

- a vendéglátóhelyek közterület foglalási díját 2021. december 31-ig elengedjük

- az önkormányzattól, vagy VKSZ Zrt-től bérelt üzlethelyiségektől a törvény miatt elrendelt bezárás idejére nem kérünk bérleti díjat

- a Vállalkozói Közalapítvány összesen 60 millió forint támogatást nyújt, melyet pályázati úton, vagy kedvezményes hitelforrásként adunk (30–30 millió forint) – elsősorban vendéglátó vállalkozásoknak, illetve azoknak, akiknek a korlátozó intézkedések miatt szüneteltetni kell a szolgáltatásukat.


Az összegből 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vállalkozások egyszeri, maximum 300.000 forintra, melyet:

- meglévő alkalmazotti létszám megtartására

- működési költségekhez történő hozzájárulásra
- eszközberuházásra vagy felújításra
- újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra fordíthatnak.

Illetve 30 millió forint áll rendelkezésre a vállalkozók számára kedvezményes hitelként.

Az önkormányzati segítség mellett sok főbérlő is támogatja a bérlőit azzal, hogy a bezárás hónapjaira nem szedik be, vagy kevesebbet kér a bérleti díjból.


                A helyi vendéglátósokkal múlt héten találkozott a polgármester

Nemes gesztust gyakoroltak továbbá a nagy szállodák vezetői is, akik a kisebb, teljes bezárásra kényszerített vendéglátóhelyek javára lemondanak a fenti támogatási lehetőségről.

Ez az összefogás is mutatja, hogy Veszprém a bajban is összetart. Büszke vagyok Veszprémre, a veszprémiekre, vállalkozóinkra  fogalmazott Porga Gyula.

Az intézkedéseken kívül felhívással is fordul a veszprémiekhez, a vállalkozásokhoz és a magánemberekhez, amely szerint aki teheti és segíteni szeretne a bajba jutott vendéglátóknak, konditermeknek, az az alábbi számlaszámon megteheti:

Számlatulajdonos: Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítvány
Számlaszám: 73200189-11102144 (Takarékbank Zrt.)

Természetesen Önök is segíthetnek, kérem, hogy aki teheti, támogassa kedvenc éttermét és rendeljen házhoz  zárta közleményét Porga Gyula.

A pályázat pontos részleteit hamarosan megtalálja a városi portálon is.

 

Forrás: Vehír.hu