109 vállalkozást támogatott az önkormányzat
2021. április 29. csütörtök, 07:30 Gazdasági hírek

A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.

A helyi vendéglátósokkal való egyeztetés után Porga Gyula polgármester idén 

februárban jelentette be, hogy az önkormányzat 30 millió forintot különít el arra, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson azoknak a vállalkozásoknak, akik 2020 novembere óta a koronavírus-helyzet miatt nem tudják biztosítani a szolgáltatásukat.

A vállalkozók a meglévő alkalmazotti létszám megtartására, a működési költségekhez való hozzájárulásra, eszközberuházásra vagy felújításra és újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra pályázhattak.

A polgármester a témával kapcsolatban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, összesen 123 pályázatot küldtek be a veszprémi vállalkozások, melyből 109-nek tudtak támogatást nyújtani. Az elutasított pályázatokat nem tartalmi, hanem formai hiányosságok miatt zárták ki a támogatásból. Az erre a célra létrehozott Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítvány a hét elején hozta meg a döntést a kedvezményezettekről.

Porga Gyula kiemelte, a vállalkozások közül többen nem csak az értesítést, hanem az anyagi támogatást is megkapták az elmúlt napokban.

Az önkormányzati támogatottak között van a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló belvárosi Incognito kávézó is, melynek tulajdonosa, Dobák Marianna, a támogatás szimbolikus átvétele után kifejtette, nagyon várták már terasz-korlátozások feloldását, hisz november óta kénytelenek voltak zárva tartani, márciusban csak elviteles szolgáltatást tudtak nyújtani. Mint mondta, az önkormányzattól kapott támogatás a rezsiszámlák egy részének finanszírozására volt elegendő, így mindenképp segítségnek számít.

 

Dobák Marianna kávézótulajdonos és Porga Gyula polgármester
az április 28-án tartott sajtóeseményen

Porga Gyula hangsúlyozta, jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy az önkormányzat újabb körben nyújtson anyagi támogatást a helyi vállalkozások segítésére.

A kormány korábban döntött arról, hogy 2-ről 1%-ra csökkenti a helyi iparűzési adó befizetésének mértékét, és év végéig elengedi a vállalkozások teraszokra vonatkozó bérleti díjának megfizetését.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Simon Dani