Minőségi szálláshelyekkel gyarapodik Veszprém
2021. szeptember 27. hétfő, 00:00 Gazdasági hírek

Ötven új hotelszoba épül a Kulturális Főváros-évadra

Csaknem kétmilliárd forintból ötven új, négycsillagos kategóriájú szállodai szobával bővül a szálláskínálat a megyeszékhelyen az Európa Kulturális Fővárosa-évadra.

Veszprém négycsillagos szálláshelyeinek kapacitása ezzel közel egyharmadával nő a jelenlegihez (160 szoba) képest.

A szállodai kapacitásbővítésre a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. írt ki pályázatot, a támogatást csak új szállodai szobák megépítésére lehetett igényelni.

A három nyertes pályázó 800 millió forint fejlesztési forráshoz jut, amelyhez a vállalkozások további egymilliárd forint önerőt tesznek hozzá, részletezte Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos. A fejlesztés révén 50 szobával, 113 új ággyal és csaknem 2400 négyzetméterrel nő a megyeszékhely szállodai kapacitása.

A kormánybiztos elmondta, a szállodai kapacitásfejlesztésre szükség van Veszprémben, mert a város szűkében van a minőségi szálláshelyeknek, miközben a korábbi EKF-városok felméréseiből tudható, hogy az évadban 15–30 százalékkal emelkedik a turisták száma a kulturális fővárosokban.

 
Navracsics Tibor, Porga Gyula és Ovádi Péter a pályázat eredményhirdetésén

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) örömét fejezte ki, hogy Veszprém fejlesztéseit támogatja a kormány. Hozzátette, a nyertes pályázóknak évtizedes tapasztalatuk van a vendéglátásban, így az EKF első infrastrukturális beruházása győzelemre van ítélve. Kitért rá, a pályázat illeszkedik ahhoz a kormányzati törekvéshez is, hogy a vendéglátóegységeket és szálláshelyeket támogassák a járvány okozta nehézségek után.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az EKF-program sikeréhez az önkormányzat, a civil és a vállalkozói szféra együttműködése szükségeltetik. Azért, hogy az ideérkezők elvárásaiknak megfelelő szolgáltatásokat vehessenek igénybe, a vállalkozások tudják a legtöbbet tenni, akik nemcsak 2023-ig, hanem hosszú távon is fenntartják a fejlesztéseket.

A pályázaton a Betekints Wellness és Konferencia Hotel 240 millió forint támogatást nyert el. Márkus László tulajdonos elmondta, modern szállodaépületet építenek mintegy 725 négyzetméter alapterületen a Patak-Party Szabadtéri Színpad helyén. Az egységben 15 szobát alakítanak ki.

Butikhotelt létesít a Hotel História Malomkert. Szücs Balázs ügyvezető elmondta, 645 négyzetméter alapterületen 17 szobát létesítenek a Fenyves utcában. A fejlesztésre 272 millió forintot nyertek el.

Mészáros Zoltán, az Oliva Hotel és Étterem tulajdonosa elmondta, a Buhim utcában 750 négyzetméteres telken alakítanak ki szálláshelyeket, ahol 18 szobával bővül az eddigi kapacitásuk. A beruházáshoz 288 millió forintot nyertek.

A szállodai fejlesztések a tervek szerint 2022 végéig elkészülnek.

 

Forrás: Napló
Kép: Marton Attila