Zöldebb lesz a V-Busz lila
2021. november 02. kedd, 17:40 Gazdasági hírek

Interjú a V-Busz új ügyvezetőjével

Október közepétől új kezekben van a V-Busz Kft. gyeplője, a cég élén ügyvezetőváltás történt, miután Pálinkás Norbert benyújtotta a lemondását, utódjának pedig Polgári Istvánt választotta meg a közgyűlés. Az új vezetőtől a cég mostani állapotáról, a Veszprém utcáin felbukkanó elektromos buszokról és a járművek lila színéről is érdeklődtünk.

Ígéretesen kezdte működését Veszprém saját kézben lévő közösségi közlekedésért felelős cége 2019-ben, majd többek közt a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés a V-Busz lendületét is megtörte. A cég viszont a nehézségek ellenére is kitartott, mi több, időről időre újabb fejlesztésekről lehetett hallani, amelyek automata jegypénztárak, új járművek és mobilalkalmazás formájában öltöttek testet.

Jelenleg pedig a V-Busz történetének egyik legnagyobb fejlesztése előtt áll, hiszen már biztos, hogy idén év végéig megérkeznek a vadonatúj autóbuszok Veszprémbe, jövőre pedig több elektromos jármű is csatlakozhat a flottához.

Viszont még mielőtt eljutnánk 2021 decemberéig, az új ügyvezetőnél a cég jelenlegi állapotáról érdeklődtünk.

– Az elmúlt közel három évben a buszok üzemeltetésével kapcsolatos folyamatokat sikerült a legtöbb esetben optimalizálni – mindezt azon körülmények között, hogy a cég nem rendelkezik saját telephellyel, illetve műhellyel. Úgy gondolom, hogy a V-Busz alapvetően felkészült a „technológiaváltásra”, az új autóbuszok fogadására. Ezzel párhuzamosan néhány területen szükség lehet a szakembergárda megerősítésére

– mondta el Polgári István, aki kinevezése előtt az önkormányzat gazdasági főtanácsadójaként dolgozott, így nem volt ismeretlen számára a V-Busz eddigi működése sem.


Polgári István

– Szeretném, ha a V-Busz – a várossal együtt – úton lenne Európa élmezőnye felé. Ehhez a munkatársaimnak és nekem is nap mint nap azon kell dolgoznunk – nemsokára egy megújult autóbuszflottával –, hogy a veszprémieknek és az idelátogatóknak egy minőségi, 21. századi közösségi közlekedési szolgáltatást tudjunk nyújtani.

Mindezeknek kiemelt szereplői lesznek azok az új elektromos buszok, amelyek a jövő év közepén csatlakoznak majd a V-Busz flottájához, de az effajta környezetbarát járművek már nem lesznek ismeretlenek a veszprémi utakon, hiszen októberben a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében már élesben is kipróbálták a buszvezetők és az utasok is, hogy milyen lesz ilyen buszokon utazni.

Polgári István a tapasztalatokról elmondta, nagyon pozitív volt a visszajelzés, sokan kifejezetten emiatt ülnek fel a járműre, és több fordulót is utaznak vele, gyermekek és felnőttek egyaránt. Tetszik az utasoknak a jármű komfortja, csendessége, korszerűsége.

A járművezetők szintén elégedettek voltak vele, visszajelzéseik alapján sokkal komfortosabb, mint a régebbi járművek. Az új kerékfelfüggesztés a rosszabb utakon is stabilabb, kényelmesebb menetdinamikát eredményez.

Polgári István azt is elmondta, azok közt a kollégák közt, akik a forgalomban is vezethették a buszt, egy belső verseny is kialakult, hogy ki tudja úgy vezetni a járművet, hogy az a nap végén a legkevesebb energiát használja fel.


Ahogy az ügyvezető elmondta, az egyik sarkalatos pont a jövőben a megfelelő háttér infrastruktúra kialakítása lesz, többek közt a szükséges töltőállomások kiépítésével.

"A töltést ideiglenesen a Volánbusz telephelyén biztosítjuk, ahol a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretein belül egy úgynevezett mobiltöltőt is kaptunk tesztelésre az autóbusz mellé."

A változatos domborzat kifejezetten kedvező az elektromos autóbuszok fogyasztása szempontjából, mivel a fékezés közben keletkező energiát a jármű visszatáplálja az akkumulátorokba, így menet közben is tud megtakarítást elérni.

Az ügyvezető megerősítette azt, ami már korábban is elhangzott, miszerint jövő év nyár elejére a Zöld Busz Program keretében 5 db elektromos szóló autóbusz érkezik Veszprémbe, amelyek a V-Busz kötelékében kezdik meg a szolgálatot a menetrend szerint.

"A járműveket a Zöld Busz Program keretében tudjuk beszerezni, 648 millió forint állami támogatás mellett 216 millió forint önkormányzati önrésszel. A pályázati támogatás igénybevételével, megfelelő fordaszervezés mellett az 5 új elektromos autóbusz 6 db EURO 3-as szóló dízel autóbuszt tud kiváltani a forgalomból, amellyel évente 421,17 tonna CO2 megtakarítás érhető el."

Részletezte a környezeti szempontokat is Polgári István az új elektromos buszok beszerzése kapcsán.

Mielőtt azonban megérkeznének az elektromos buszok Veszprémbe, a V-Busz a mostani flottáját is lecseréli. Az ütemterv szerint még idén decemberben 28 db új szóló és 14 db új csuklós, alacsony padlós, klimatizált MAN Lion’s City típusú autóbusz érkezik a lengyel gyár gyártósoráról egyenesen Veszprémbe.


Csuklós busz püspöklilában (fotó:magyarbusz.info)

A V-Busz közszolgáltatási szerződése 2033-ig, vagyis még több mint 10 éves időtávra szól, Polgári István kinevezése pedig 2026-ig érvényes. Az ügyvezető legfontosabb rövid távú prioritásként jelenleg az új buszok érkezésének zökkenőmentes előkészítését emelte ki.

"Ez kívülről talán nem látszik, de hatalmas háttérmunkát igényel, elsősorban az informatikai háttérendszer átalakítása, illetve a sofőrök elméleti és gyakorlati képzése terén. Jövő év első félévében az elektromos autóbuszok üzemeltetési feltételeinek előkészítése, töltési infrastruktúrájának kialakítása lesz a fókuszban. Reményeim szerint egy korszerű, magas minőségű közösségi közlekedési szolgáltatással várhatjuk majd a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa évad hazai és külföldi látogatóit. Középtávon jelentős fejlesztési igénye van a saját telephelynek, amire egy közösségi közlekedési szolgáltatónak mindenképpen szüksége van, lehetőség szerint saját műhellyel. Örülnék, ha 2026-ra ez már kézzelfogható valóság lenne a V-Busz számára is."

Ami pedig a buszok színét illeti, az ügyvezető megerősítette, hogy marad a püspöklila szín, az új buszok is ilyen festéssel fognak legördülni a szalagról.

 
 
Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila