Tízemeletnyi állványzat a veszprémi vár mellett
2022. május 26. csütörtök, 03:19 Gazdasági hírek

Hatalmas, tízemeletes háznál is magasabb fémszerkezetű állványzat épült fel a várhegy keleti oldalán az elmúlt hetekben, amely a várban folyó beruházási munkálatokat segíti.

A veszprémi vár több épületének felújítási munkálatai a közelmúltban kezdődtek meg a Laterex Építő Zrt. és a Vemévszer Kft. konzorciumában.

Az országosan is egyedülálló fémállvány a veszprémi székhelyű Gép-Flotta Kft., valamint két alvállalkozó, a Bakony-ács Kft. és az MBT Bau és Állványtechnika Kft. közös munkájában készült el egy hónap alatt az Úrkút utcai egykori sportpályán, mondta el Turi Zoltán, a Gép-Flotta Kft. ügyvezetője. Kiemelte, az állványzat tömegében nem, viszont magasságában és a várhegy adottságai miatt különleges.

A fémszerkezet több mint negyvenméteres, vagyis meghaladja egy tízemeletes ház magasságát. Az ügyvezető elmondta, a várbeli építkezéseken nap mint nap több százan dolgoznak, a szerkezet elsősorban a munkások feljutását segíti, másodsorban pedig az anyagok szállításában nyújt segítséget akkor, ha a várhegy keleti oldalán lévő toronydaru nem működhet.

Turi Zoltán azt is elmondta, az állványon két felvonó működik. A két felvonó egyenként 1500 kilogramm teherbírású, és egy időben 1515 személy szállítására alkalmasak.

Amennyiben áramszünet lépne fel, akkor az állványzatba épített lépcsőkön keresztül is megközelíthető a Vár utca. 

 
Szédítő magasságban dolgoztak a szerelők

Turi Zoltán kérdésünkre felidézte, az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején a viadukt hídpályájának felújításakor találkozhattak a veszprémiek ehhez hasonló kiterjedésű tér-állvánnyal.

Az ügyvezető elmondta, az állvány telepítésekor a legnagyobb kihívást a várfal domborzata jelentette: ehhez lépcsőzetesen alakítottak ki padozatot ott, ahol cölöpfúrással alapozást végeztek, majd erre horgonyozták le az állványzat lábazatát, hogy biztos talapzaton álljon a fémszerkezet.

A telepítés során a Layher Kft. statikusaival és tervezőivel naponta egyeztettek, hogy minden eshetőségre felkészüljenek. A mintegy 85 tonnás állványzatot úgy építették ki, hogy a 100-150 kilométer per órás széllökéseket is kiállja. 

 
A 100-150 kilométer/órás széllökéseket is kiállja az állványzat

A várrekonstrukció első üteme 2023 első negyedévéig tart, az állványt a tervek szerint január végén bontják el. A kivitelezés az EKF-évad lezárulta után, 2024-ben folytatódhat, és 2025-ben zárulhat. 

A tervek szerint az építményt 2023. január végén bontják el 


Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos