Illegális hulladéklerakók gyerekszemmel
2011. január 16. vasárnap, 21:25 Közéleti hírek

 

A környezettudatos nevelést is célozta az a rajzpályázat, amit óvodásoknak és általános iskolásoknak írtak ki. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolására 2010 januárjában pályázatot írt ki, ezen az önkormányzat hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, amit 750 ezer forint önerővel egészített ki. Az elmúlt év során 14 helyszínen 330 köbméter hulladék elszállítását tervezték.

 

Király Laura 7. osztályos tanuló pályaműve
 
Ehhez kapcsolódóan Veszprém Város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítványa 2010. augusztus-szeptemberben rajzpályázatot írt ki óvodások és általános iskolások részére Elhagyott hulladéklerakók felszámolása címmel, a tetszőleges technikával készült alkotásokat november 26-ig várták a meghirdetett témákban.
 
Mintegy hatszáz pályamű érkezett – ismertette dr. Horváth Erzsébet, a közalapítvány kuratóriumának elnöke szombaton délután a Balaton Plazában, ahol a beérkezett alkotások legjobbjait állították ki, s díjazták. Óvodás, alsó és felső tagozatos kategóriában arany, ezüst, bronz fokozatot, valamint különdíjat nyújtottak át.
 
Az óvodások közül Badik Rebeka, Balássi Míra, Burián Zsófi és Szita Panna ért el arany fokozatot. Az alsó tagozatosok közül Dadik Dóra és Budai Alíz alkotása bizonyult a legjobbnak, a felső tagozatosok esetében pedig a zsűri Kiss Kíra Dalma, Király Laura és Zimán Noémi pályaművét értékelte első díjjal.
 
– Az illegális hulladéklerakók felszámolása önkormányzati szinten is fontos téma, erre épült a rajzpályázat – mondta érdeklődésünkre a kiállítást megnyitó Siklódi Levente.
– Arra vártuk a választ, hogy az óvodások és az általános iskolások miként látják ezt a problémát – emelte ki az önkormányzati képviselő. Hozzátette, nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos nevelést.
 
A rajzpályázat legjobbjai két hétig tekinthetők meg a Balaton Plazában.  
 
Forrás: Vehír.hu